Prospect Monopril 10mg -cpr x 28 - (W66866001)
Indicatii:
Monopril aparţine clasei de medicamente denumite inhibitori ai enzime de conversie a angiotensinei (IECA) care acţionează la nivelul inimii şi vaselor de sânge.Monopril este indicat în tratamentul:-hipertensiunii arteriale. Poate fi utilizat singur sau în asociere cu alţi agenţi antihipertensivi (de exemplu diuretice tiazidice).-insuficientei cardiace în asociere cu un diuretic. La aceşti pacienţi, fosinoprilul ameliorează simptomele şi toleranţa la efort, reduce severitatea insuficientei cardiace şi scade frecvenţa spitalizărilor pentru insuficienta cardiaca. Efectul benefic al fosinoprilului nu necesită utilizarea concomitentă de digoxină.
Contraindicatii:Nu utilizaţi Monopril:- dacă sunteţi alergic la fosinopril, alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
Precautii:
Înainte să utilizaţi Monopril, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina şi alăptarea:
Sarcina:
În studiile efectuate la animale fosinoprilul a determinat efecte fetotoxice la doze toxice materne. Nu sunt disponibile studii epidemiologice adecvate. În cazul administrării IECA în ultimele două trimestre de sarcină s-au raportat oligohidramnios, hipotensiune neo-natală și/sau anurie. Au fost raportate câteva cazuri de anomalii de calotă craniană după administrarea pe toată durata sarcinii. Ca urmare, administrarea fosinoprilului este contraindicată în trimestrele II și III de sarcină.
Descoperirea unei sarcini în timpul tratamentului nu justifică întreruperea sarcinii. Totuși, este necesară supravegherea calotei craniene prin ecografie.Descoperirea unei sarcini în timpul tratamentului impune modificarea tratamentului pe toată durata sarcinii.Monopril va fi imediat întrerupt în momentul diagnosticării unei sarcini.Utilizarea IECA nu este recomandată în primul trimestru de sarcină. Utilizarea IECA în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină este contraindicată.
În ciuda faptului că dovezile epidemiologice privind riscul teratogen apărut în urma expunerii la inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) în primul trimestru de sarcină nu au fost concludente, o uşoară creştere a riscului nu poate fi exclusă. În cazul în care continuarea tratamentului cu IECA nu este considerată esenţială, pacientele care planifică o sarcină trebuie transferate la un tratament antihipertensiv alternativ cu profil de siguranţă stabilit pentru utilizarea în timpul sarcinii. În momentul diagnosticării unei sarcini, tratamentul cu IECA trebuie oprit imediat şi, dacă este cazul, se începe un tratament alternativ.Se cunoaşte faptul că tratamentul cu IECA în trimestrul al doilea şi al treilea de sarcină are efecte fetotoxice la om (scăderea funcţiei renale, oligohidramnios, întârziere în osificarea craniului) şi induce toxicitate neonatală (insuficienţă renală, hipotensiune arterială, hiperpotasemie). Dacă expunerea la IECA a avut loc în al doilea trimestru de sarcină, se recomandă monitorizarea ecografică a funcţiei renale şi a craniului. Nou-născuţii şi sugarii ale căror mame au utilizat IECA trebuie atent monitorizaţi în vederea depistării hipotensiunii arteriale.
Alăptarea:Fosinoprilul se excretă în laptele matern în cantităţi mici. Alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului cu Monopril.Deoarece nu sunt disponibile date privind utilizarea medicamentului Monopril în timpul alăptării, nu se recomandă utilizarea Monoprilului şi este de preferat ca în această perioadă să se utilizeze tratamente alternative cu profile de siguranţă mai bine stabilite, în special în cazul alăptării nou-născutului sau prematurului.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Datorită reacţiilor adverse care pot să apară, poate fi afectată capacitatea de a conducevehicule sau de a folosi utilaje.
Mod de administrare:
Luaţi întotdeauna Monopril exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza trebuie individualizată.Adulţi:Hipertensiune arterială: Începerea tratamentului necesită luarea în considerare a tratamentului recent cu antihipertensive, stadiul hipertensiunii arteriale, restricţia aportului de sare şi/sau lichide şi alte situaţii clinice. Dacă este posibil întrerupeţi tratamentul medicamentos antihipertensiv al pacientului, administrat anterior pentru câteva zile înaintea începerii tratamentului cu Monopril.
Doza iniţială recomandată este de 10 mg fosinopril sodic, o dată pe zi. Aceasta se va ajusta în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale. Doza uzuală variază între 10-40 mg o dată pe zi. Dacă tensiunea arterială nu este controlată adecvat doar cu Monopril, poate fi adăugat un diuretic.
Dacă tratamentul cu Monopril este iniţiat la un pacient care primeşte deja un diuretic, terapia trebuie iniţiată sub supraveghere medicală atentă timp de câteva ore şi până în momentul stabilizării tensiunii arteriale.Pentru a reduce probabilitatea hipotensiunii, diureticul trebuie întrerupt cu două-trei zile înaintea începerii tratamentului cu Monopril.
Insuficienţa cardiacă: Doza iniţială recomandată este 10 mg fosinopril sodic o dată pe zi. Tratamentul trebuie început sub supraveghere medicală atentă. Dacă doza iniţială de Monopril este bine tolerată, ulterior poate fi crescută la intervale de o săptămână, gradat până la 40 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul clinic.Apariţia hipotensiunii după doza iniţială nu exclude creşterea graduală, atentă, a dozei de Monopril, urmărind controlul eficace al hipotensiunii arteriale.Monopril trebuie administrat în asociere cu un diuretic.
Copii:La copii nu au fost stabilite eficacitatea şi siguranţa administrării fosinoprilului sodic.
Vârstnici:În studiile clinice, printre pacienţii cărora li s-a administrat fosinopril, în general nu au fost observate diferenţe în eficacitate sau siguranţă între pacienţii în vârstă (65 ani sau peste) şi pacienţii tineri; totuşi o sensibilitate mai mare la anumiţi pacienţi vârstnici nu poate fi exclusă.
Insuficienţă renală:Datorită celor două căi de excreţie ale fosinoprilului nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu funcţie renală afectată.
Insuficienţă hepatică:Datorită celor două căi de excreţie ale fosinoprilului nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu funcţie hepatică afectată.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compozitie:
Monopril 10 mgUn comprimat conţine fosinopril sodic 10 mg şi excipienţi: stearil fumarat de sodiu, crospovidonă XL-10, lactoză anhidră, povidonă K-30, celuloză microcristalină.
Monopril 20 mgUn comprimat conţine fosinopril sodic 20 mg şi excipienţi: stearil fumarat de sodiu, crospovidonă XL-10, lactoză anhidră, povidonă K-30, celuloză microcristalină.
Prezentare:
28 comprimate