Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Care este cauza scalpului uleios?

Publicat Joi, 9 Septembrie 2021

Care este cauza scalpului uleios?

Exista mai multe motive pentru productia în exces de sebum de catre glandele sebacee din scalp. Cel mai des, aceasta problema este determinata de îngrijirea neadecvata a scalpului, adica un sampon ales gresit si frecventa spalarii nepotrivita pentru tipul de scalp. Spalarea prea frecventa a scalpului cu detergenti puternici duce la îndepartarea agresiva a barierei hidrolipidice a pielii, ceea ce duce la piele care încearca sa se protejeze împotriva uscarii, prin stimularea glandelor sebacee pentru a produce sebum în scopul refacerii rapide a barierei îndepartate. Dupa o perioada de timp, glandele sebacee se obisnuiesc sa aiba activitate intensiva, ceea ce duce la piele uleioasa cronica. Seboreea este adesea o consecinta a aplicarii de produse cosmetice agresive pe scalp - balsamuri de par, care ar trebui aplicate doar pe firul de par, uleiuri sau alte preparate, care nu sunt destinate pentru îngrijirea scalpului.

O cauza comuna a seboreei este expunerea la temperaturi înalte, care stimuleaza activitatea glandelor sebacee. Cauzele seboreei sunt observate si în dezechilibrele hormonale (în principal hiperandrogenismul - un exces de hormoni masculini care poate aparea la barbati si femei). O dieta nepotrivita este de asemenea importanta: consumul excesiv de carbohidrati, grasimi saturate, alimente picante, alcool si cafea. Exista o corelare semnificativa între severitatea seboreei si factorii emotionali, persoanele care duc o viata stresanta au cel mai des probleme cu scalpul uleios. Seboreea poate fi si rezultatul unei predispozitii genetice.

 

 Cum sa contracaram dezvoltarea seboreei?

Asa cum putem observa, pot exista multe cauze ale seboreei, prin urmare, prevenirea acesteia poate fi la fel de complexa. Baza prevenirii pielii seboreice este îngrijirea adecvata. Persoanele cu piele predispusa la supraproductie de sebum trebuie sa foloseasca sampoane anti-seboreice în scopuri de preventie si sa acorde atentie frecventei spalarii. Trebuie retinut faptul ca samponul anti-seboreic nu îsi va îndeplini rolul daca îi eliminam efectele sub forma spalarii frecvente a capului. Principalul rol al unui sampon anti-seboreic este de a calma activitatea glandelor sebacee. Cu toate acestea, daca ne spalam capul prea des, eliminam stratul lipidic protector al pielii, ceea ce duce la stimularea glandelor sebacee pentru a reface rapid acest strat. Astfel, contracaram eficacitatea samponului anti-seboreic. Prin urmare, persoanele cu piele uleioasa trebuie sa foloseasca un sampon anti-seboreic si sa renunte în timp la spalarea zilnica a capului. Persoanele cu scalp uscat trebuie sa foloseasca ingrediente hidratante pentru îngrijirea pielii. Reumplerea succesiva si constanta cu apa în epiderma va preveni uscarea excesiva a pielii, astfel încât pielea nu va mai compensa pentru deficienta de apa prin supraproductia de sebum. Evitati sa stati în camere uscate, sa folositi prea mult uscatoarele de par si sa va spalati capul cu apa foarte calda. În profilaxia anti-seboree, în afara de îngrijirea corespunzatoare a scalpului si a parului, stilul de viata are un rol important. Trebuie sa acordati atentie mâncatului sanatos, odihnei suficiente si minimizarii stresului.

Cum sa îngrijiti un scalp seboreic?

Daca aveti deja seboree, trebuie sa începeti sa folositi un sampon pentru scalp seboreic, care contine un numar de substante ce reglementeaza activitatea glandelor sebacee (de ex.: extract de ridiche neagra). Un element important în îngrijirea unui scalp seboreic îl reprezinta preparatele anti-seboreice masate pe scalp dupa spalare, sub forma de fiole sau lotiuni, lasate pe piele, fara clatire. Este important ca aceste preparate sa reduca activitatea glandelor sebacee si sa hidrateze pielea. Cu toate acestea, retineti sa masati usor dermacosmeticele în scalp, deoarece un masaj prea intens poate stimula aditional activitatea glandelor sebacee. Cu toate acestea, trebuie sa evitati sa aplicati balsamuri de par pe scalp. Aceste produse cosmetice sunt folosite pentru a hrani firul de par si atunci când sunt aplicate pe scalp îl pot supraîncarca. Este important sa evitati spalarea capului cu apa fierbinte si sa va uscati parul cu jet fierbinte de aer în cadrul îngrijirii scalpului seboreic. Temperaturile înalte stimuleaza activitatea glandelor sebacee si, în acelasi timp, pot duce la deshidratarea pielii. Reglementarea activitatii glandelor sebacee este un proces lung si individual, prin urmare, efectele îngrijirii anti-seboreice apar abia dupa o luna de tratament anti-seboreic.

Cum sa alegeti un preparat anti-seboree eficient?

Un preparat anti-seboreic trebuie sa îndeplineasca doua conditii de baza. Trebuie sa contina o substanta care reglementeaza în mod activ activitatea glandelor sebacee (ex.: extract de ridiche neagra), dar în acelasi timp trebuie sa contina si o substanta de hidratare (ex.: glicerina). Doar respectarea acestor doua conditii determina succesul tratamentului anti-seboreic. Daca preparatul anti-seboreic deshidrateaza excesiv pielea, acesta va duce la deshidratarea si deranjarea barierei hipolipidice a pielii, ceea ce va rezulta în stimularea glandelor sebacee si reaparitia seboreei.

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.