Publicat Vineri, 27 Septembrie 2019
Ficatul este un organ de dimensiunea unei mingi de fotbal, poziționat sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului, esențial pentru digerarea alimentelor și eliminarea substanțelor toxice din corp.
Bolile hepatice pot fi moștenite (genetice) sau pot fi cauzate de o varietate de factori care afectează ficatul, precum virusurile și consumul de alcool. Obezitatea este și ea, de asemenea, asociată cu afecțiunile hepatice.
Simptomele bolilor hepatice includ:
Paraziții și virușii pot infecta ficatul, provocând inflamații care slăbesc funcția hepatică. Virusurile care provoacă leziuni hepatice pot fi răspândite prin sânge sau lichid seminal, alimente sau apă contaminate, ori prin contactul cu o persoană infectată. Cele mai frecvente tipuri de infecție hepatică sunt virusurile hepatitei:
Din rândul bolilor hepatice fac parte și cele cauzate de o genă anormală, moștenită de la unul sau ambii părinți, precum:
Cancerul hepatic apare atunci când la nivelul ficatului se formează o tumoare de natură malignă. Poate fi cauzat de o serie de factori de risc precum Hepatita C, obezitatea, ficatul gras, consumul de alcool sau factorii genetici.
Simptomele cancerului hepatic includ:
O acțiune prelungită a diverșilor agresori: infecția virală cronică (hepatită cronică), abuzul de alcool, substanțele toxice, atacurile autoimune (hepatita autoimună) sau afecțiunile metabolice pot duce la apariția cirozei hepatice, o formă extremă a fibrozei hepatice (cicatrizarea ficatului).
De fiecare dată când ficatul este agresat, acesta încearcă să se repare singur. În cadrul acestui proces se formează țesutul cicatricial care îngreunează funcționarea normală a organului. Pe măsură ce boala avansează, ficatul va avea din ce în ce mai puțin țesut sănătos. Ciroza este ultimul stadiu al fibrozării ficatului.
Deteriorarea ficatului produsă de ciroză este, în general, ireversibilă. Dar, dacă este diagnosticată din timp și cauza este tratată, daunele suplimentare pot fi limitate.
Dacă ciroza nu este tratată, ficatul va funcționa defectuos sau va ajunge în stadiul de insuficiență hepatică, punând, astfel, viața în pericol.
Iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a preveni bolile hepatice:
Protejează-te în timpul actului sexual. Dacă vrei un tatuaj sau un piercing, ai grijă unde le faci. Fii atent la curățenie și la modul în care sunt sterilizate instrumentele.
Ia medicamente (cu sau fără prescripție medicală) doar atunci când este nevoie și numai în doze recomandate. Nu amesteca medicamentele cu alcool.
Virusurile hepatitei pot fi răspândite prin înțepături de ac accidentale sau prin curățarea necorespunzătoare a sângelui sau a lichidelor corporale.
Asigură-te că încăperea este ventilată și poartă o mască atunci când pulverizezi insecticide, fungicide, vopsea sau alte substanțe chimice toxice. Ai grijă și de pielea ta! Poartă mănuși și haine cu mâneci lungi.
Ține cont că greutatea corporală în exces poate cauza steatoză hepatică (ficat gras), o afecțiune care apare în urma depunerilor de grăsime la nivelul ficatului. Grăsimea în exces de la nivelul ficatului cauzează inflamație si ficat mărit, iar inflamația poate cauza simptome precum oboseala, stări de greață, lipsa poftei de mâncare, slăbire nejustificată.