Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Cresterea imunitatii organismului

Publicat Marţi, 5 Septembrie 2017

Cresterea imunitatii organismului

Imunitatea scazuta este principala cauza a instalării infectiilor respiratorii, precum raceala si gripa.
Imunitatea scazuta apare ca urmare a neglijarii nevoilor organismului prin adoptarea unui stil de viata dezordonat, caracterizat prin: odihna insuficienta, neglijarea constanta a alimentatiei sanatoase, aport insuficient de lichide benefice organismului, lipsa de miscare, igiena precara, stres, gandire negativa. Toate acestea sunt determinate de ritmul alert in care omul modern este angrenat, cat si de mediul din ce in ce mai poluat in care traieste. Un astfel de stil de viata are efecte nefaste asupra organismului si duce la scaderea imunitatii.

Cea mai indicata cale spre mentinerea sanatatii este pastrarea unui sistem imunitar activ, care lucreaza la maxima eficienta. El reprezinta bariera de aparare a organismului in fata agentilor patogeni, denumiti si antigeni – virusuri, bacterii, fungi, radiatii, medicamente si substante toxice – prin coordonarea activitatii anticorpilor, facand deosebirea intre substante si structuri proprii corpului pe care le accepta si substante straine – antigenii – pe care le respinge.

Organismul uman este astfel construit să se apere în faţa factorilor nefavorabili de mediu. Primele „linii de apărare” ale sistemului imunitar sunt reprezentate de piele şi mucoase: nazală, bucală, oculară care apără cu succes organismul atât prin propria lor structură cât şi prin secreţiile produse de celulele lor: pielea – prin sebum şi transpiraţie, mucoasa nazală – prin mucusul nazal, mucoasa bucală – prin salivă, mucoasa oculară – prin secreţia lacrimală.
În interiorul organismului, sistemul imunitar este reprezentat de globulele albe (leucocitele) care sunt de 2 feluri: granulocitele şi limfocitele.

Granulocitele înglobează substanţele şi corpurile străine organismului şi le digeră, iar limfocitele sunt responsabile de producerea anticorpilor. Ultimele tipuri de celule sunt produse de organele limfoide: timusul, măduva osoasă, ganglionii limfatici, splina, apendicele şi amigdalele.
Când unul dintre aceste centre de apărare este afectat şi nu funcţionează la parametri normali, funcţia întregului sistem de apărare este compromisă, iar organismul devine vulnerabil la agenţii patogeni. Doar un sistem imunitar activ poate proteja organismul de infecţii şi de cancer, încetineşte îmbătrânirea, reduce stresul, uşurează recuperarea în urma diverselor afecţiuni.

Factorii care afectează imunitatea sunt:
• Consumul de alcool;
• Fumatul;
• Consumul de stupefiante, de pilule contraceptive şi de antibiotice;
• Radiaţia şi chemoterapia;
• Vârsta înaintată;
• Poluarea mediului înconjurător.

Alţi factori imunosupresivi sunt:
• Stilul de viaţă dezordonat;
• Stresul, insomnia, depresia;
• Mâncatul excesiv şi consumul excesiv de alimente de o calitate scăzută (fast-food);
• Dietele bogate în grăsimi;
• Aportul insuficient de apă;
• Aportul redus de proteine, de acizi graşi esenţiali, de vitamine (vitamina C) şi minerale (zincul, seleniul, fierul).

O imunitate scăzută înseamnă infecţii frecvente: răceală, gripă, infecţii urinare şi vaginale, infecţii oculare, erupţii ale pielii – alergii, herpes, micoze, gingii sângerânde, care pun în pericol starea de sănătate şi de bună funcţionare a organismului.

Pentru a găsi metode de stimulare a imunităţii organismului, trebuie mai întâi să se cunoască faptul că imunitatea este de 2 feluri: naturală şi artificială.

Imunitatea naturală este ereditară şi nu poate fi influenţată până la sfârşitul vieţii. Ea este reprezentată de protecţia pielii şi a mucoaselor, aciditatea gastrică, prezenţa celulelor macrofage şi a limfocitelor.
Imunitatea artificială a apărut ca urmare a transformării şi evoluţiei continue a agenţilor patogeni, cu scopul de a ajuta imunitatea naturală pentru a face faţă prezenţei şi acţiunii antigenilor. Imunitatea artificială se obţine fie prin contactul iniţial cu un antigen, fie prin vaccinare, administrarea de vitamine şi minerale, folosirea unor produse homeopate şi plante cu rol în creşterea imunităţii.

De reţinut este faptul că în lipsa unui stil de viaţă ordonat şi echilibrat determinat de odihna, alimentaţie sănătoasă şi mese regulate, aport suficient de lichide (apă), effort fizic zilnic, reducerea stresului şi adoptarea unei găndiri şi atitudini pozitive, nu se poate face creşterea imunităţii artificiale.
Pentru creşterea imunităţii pot fi folosite următoarele produse:
• plante, precum şi produse care le conţin: echinaceea sub formă de ceai, capsule, tinctură, polen, propolis, propolis cu vitamina C, spirulină, aloe vera, lăptişor de matcă, ginseng, anas barbariae (Oscilococcinum);
• vitamine: vitamina C, vitamina E, complexul de vitamine B, betacarotenul;
• minerale: zinc, seleniu, crom;
• complexele de antioxidanti ce conţin vitamine şi minerale.

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.