Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Cresterea imunitatii organismului

Publicat Marți, 5 Septembrie 2017

Cresterea imunitatii organismului

Imunitatea scazuta este principala cauza a instalarii infectiilor respiratorii, precum raceala si gripa.
Imunitatea scazuta apare ca urmare a neglijarii nevoilor organismului prin adoptarea unui stil de viata dezordonat, caracterizat prin: odihna insuficienta, neglijarea constanta a alimentatiei sanatoase, aport insuficient de lichide benefice organismului, lipsa de miscare, igiena precara, stres, gandire negativa. Toate acestea sunt determinate de ritmul alert in care omul modern este angrenat, cat si de mediul din ce in ce mai poluat in care traieste. Un astfel de stil de viata are efecte nefaste asupra organismului si duce la scaderea imunitatii.

Cea mai indicata cale spre mentinerea sanatatii este pastrarea unui sistem imunitar activ, care lucreaza la maxima eficienta. El reprezinta bariera de aparare a organismului in fata agentilor patogeni, denumiti si antigeni – virusuri, bacterii, fungi, radiatii, medicamente si substante toxice – prin coordonarea activitatii anticorpilor, facand deosebirea intre substante si structuri proprii corpului pe care le accepta si substante straine – antigenii – pe care le respinge.

Organismul uman este astfel construit sa se apere în fata factorilor nefavorabili de mediu. Primele „linii de aparare” ale sistemului imunitar sunt reprezentate de piele si mucoase: nazala, bucala, oculara care apara cu succes organismul atât prin propria lor structura cât si prin secretiile produse de celulele lor: pielea – prin sebum si transpiratie, mucoasa nazala – prin mucusul nazal, mucoasa bucala – prin saliva, mucoasa oculara – prin secretia lacrimala.
În interiorul organismului, sistemul imunitar este reprezentat de globulele albe (leucocitele) care sunt de 2 feluri: granulocitele si limfocitele.

Granulocitele înglobeaza substantele si corpurile straine organismului si le digera, iar limfocitele sunt responsabile de producerea anticorpilor. Ultimele tipuri de celule sunt produse de organele limfoide: timusul, maduva osoasa, ganglionii limfatici, splina, apendicele si amigdalele.
Când unul dintre aceste centre de aparare este afectat si nu functioneaza la parametri normali, functia întregului sistem de aparare este compromisa, iar organismul devine vulnerabil la agentii patogeni. Doar un sistem imunitar activ poate proteja organismul de infectii si de cancer, încetineste îmbatrânirea, reduce stresul, usureaza recuperarea în urma diverselor afectiuni.

Factorii care afecteaza imunitatea sunt:
• Consumul de alcool;
• Fumatul;
• Consumul de stupefiante, de pilule contraceptive si de antibiotice;
• Radiatia si chemoterapia;
• Vârsta înaintata;
• Poluarea mediului înconjurator.

Alti factori imunosupresivi sunt:
• Stilul de viata dezordonat;
• Stresul, insomnia, depresia;
• Mâncatul excesiv si consumul excesiv de alimente de o calitate scazuta (fast-food);
• Dietele bogate în grasimi;
• Aportul insuficient de apa;
• Aportul redus de proteine, de acizi grasi esentiali, de vitamine (vitamina C) si minerale (zincul, seleniul, fierul).

O imunitate scazuta înseamna infectii frecvente: raceala, gripa, infectii urinare si vaginale, infectii oculare, eruptii ale pielii – alergii, herpes, micoze, gingii sângerânde, care pun în pericol starea de sanatate si de buna functionare a organismului.

Pentru a gasi metode de stimulare a imunitatii organismului, trebuie mai întâi sa se cunoasca faptul ca imunitatea este de 2 feluri: naturala si artificiala.

Imunitatea naturala este ereditara si nu poate fi influentata pâna la sfârsitul vietii. Ea este reprezentata de protectia pielii si a mucoaselor, aciditatea gastrica, prezenta celulelor macrofage si a limfocitelor.
Imunitatea artificiala a aparut ca urmare a transformarii si evolutiei continue a agentilor patogeni, cu scopul de a ajuta imunitatea naturala pentru a face fata prezentei si actiunii antigenilor. Imunitatea artificiala se obtine fie prin contactul initial cu un antigen, fie prin vaccinare, administrarea de vitamine si minerale, folosirea unor produse homeopate si plante cu rol în cresterea imunitatii.

De retinut este faptul ca în lipsa unui stil de viata ordonat si echilibrat determinat de odihna, alimentatie sanatoasa si mese regulate, aport suficient de lichide (apa), effort fizic zilnic, reducerea stresului si adoptarea unei gandiri si atitudini pozitive, nu se poate face cresterea imunitatii artificiale.
Pentru cresterea imunitatii pot fi folosite urmatoarele produse:
• plante, precum si produse care le contin: echinaceea sub forma de ceai, capsule, tinctura, polen, propolis, propolis cu vitamina C, spirulina, aloe vera, laptisor de matca, ginseng, anas barbariae (Oscilococcinum);
• vitamine: vitamina C, vitamina E, complexul de vitamine B, betacarotenul;
• minerale: zinc, seleniu, crom;
• complexele de antioxidanti ce contin vitamine si minerale.

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.