Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Cum gestionăm consumul de medicamente care dau stări de oboseală

Publicat Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Cum gestionăm consumul de medicamente care dau stări de oboseală

Din dorința de a avea o stare de sănătate mai bună, conștientizăm și rolul medicamentelor în gestionarea diferitelor afecțiuni, de la boli cronice până la stările acute de disconfort. 

Cu toate acestea, este important să fim informați în privința potențialelor efecte secundare pe care le au medicamentele, printre acestea numărându-se și stările de oboseală care pot avea un impact semnificativ asupra vieții cotidiene. 

Acest articol își propune să facă lumină în privința consumului de medicamente care pot provoca oboseală, nu pentru a descuraja utilizarea lor, ci pentru a veni în sprijinul alegerilor de a ne îngriji de  sănătatea noastră, beneficiind de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție. 

De ce unele medicamente provoacă oboseală? 

Multe medicamente pot avea drept efect secundar, starea de oboseală, datorată acțiunii acestora asupra organismului. 

De exemplu, medicamentele care scad tensiunea arterială pot încetini ritmul cardiac, ducând la scăderea nivelului de energie. În mod similar, medicamentele care vizează sistemul nervos central, cum ar fi antidepresivele sau medicamentele ce tratează anxietatea, pot induce somnolență sau letargie, deoarece acționează la nivelul creierului, calmând sau modificând activitatea acestuia. 

Categorii comune de medicamente asociate cu oboseala:

● Medicamente pentru tensiunea arterială: beta-blocantele și diureticele, utilizate pentru a gestiona hipertensiunea arterială, pot induce uneori, senzația de oboseală.

Antihistaminice: Folosite adesea pentru alergii (antihistaminicele de generație veche, pot traversa bariera hemato-encefalică, provocând somnolență).

● Antidepresive și medicamente pentru tratarea anxietății: deși ajută la gestionarea stărilor de sănătate mentală, unele pot provoca oboseală sau somnolență, acestea fiind cele mai comune efecte secundare.

● Calmante: opioidele și anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot contribui la senzația de oboseală.

● Antibiotice: Anumite antibiotice pot da o stare de oboseală, deși acest lucru se poate datora într-o oarecare măsură și infecției pe care antibioticele respective o tratează. 

 

Cum să gestionați oboseala indusă de medicamente?

Consultați-vă cu specialiștii din domeniul sănătății

Discutați întotdeauna despre potențialele efecte secundare cu medicul sau farmacistul dumneavoastră. Aceștia vă pot oferi informații despre gestionarea efectelor secundare sau chiar vă pot recomanda să ajustați dozele administrate dacă este necesar.

Alegeți un stil de viață sănătos

Activitatea fizică regulată, o dietă echilibrată și o hidratare corectă, pot combate oboseala. În plus, menținerea unui program regulat de somn poate susține nivelul de energie. 

Monitorizați-vă simptomele

Păstrați un jurnal în care să vă notați nivelurile de oboseală cu care vă confruntați zilnic și orice alte efecte secundare, pentru a le discuta cu specialiștii din domeniul sănătății, ori de câte ori sunteți programați la consultație. O discuție legată de potențialele efecte secundare, printre care și oboseala, îl ajută pe specialistul în domeniul sănătății care vă monitorizează, să vă ajusteze dozele sau chiar să vă propună terapii alternative, dacă este necesar.

Beneficii versus riscuri 

În timp ce oboseala indusă de medicamente poate fi o provocare, înțelegerea potențialelor efecte secundare ale medicamentelor și comunicarea constantă cu specialiștii din domeniul sănătății vă poate ajuta să gestionați eficient această problemă. 

Este esențial să conștientizați, că beneficiile consumului de medicamente prescrise, depășesc adesea disconfortul reacțiilor adverse. Cu strategii adaptate și sprijin din partea specialiștilor din domeniul sănătății, puteți gestiona provocările apărute în calea spre o stare de sănătate mai bună. 

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.