În această perioadă ne confruntăm cu un volum mare de comenzi, ceea ce ar putea duce la întârzieri în procesarea și livrarea comenzilor.
Echipa noastră depune toate eforturile pentru a vă asigura că fiecare comandă este procesată cât mai rapid posibil. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și pentru sprijinul continuu.
Publicat Joi, 1 Februarie 2018
Pentru unele femei, bucuria maternitatii este umbrita de depresia care apare dupa nastere. Este important ca ele sa o constientizeze si, mai ales, sa ceara ajutor.
Depresia postanatala poate sa apara in orice moment pe parcursul primului an dupa nastere. Expertii sunt de acord ca nu exista o singura cauza pentru depresia postpartum, ci mai degraba o combinatie de factori care pot juca un rol mai mare sau mai mic in debutul acesteia. Ea poate fi explicata prin cauze fiziologice dar poate fi declansata si de schimbarile din viata ta, cauzate de aparitia copilului, de faptul ca esti coplesita de constrangeri si de lipsa unui echilibru intre obligatiile firesti si activitatile placute.
Studiile arata ca depresia postpartum afecteaza aproximativ 7% din mame in primele 3 luni de la nastere. Dar exista si un procent de aproximativ 19% din femei care manifesta o forma de depresie usoara.
"Baby blues" sau sindromul celei de-a treia zile apare la scurt timp dupa ce ai nascut. Brusc, devii iritabila, anxioasa, te simti vulnerabila si ai schimbari subite de dispozitie. Este o reactie tranzitorie, cauzata de schimbarile hormonale care au loc in organism, de stres si de lipsa somnului si poate dura de la cateva ore pana la 15 zile. In cele mai multe cazuri, simptomele dispar de la sine. Iata cateva masuri care te vor ajuta sa te simti mai bine si sa eviti agravarea starii depresive:
Daca, dupa mai multe saptamani, inca te simti trista, coplesita de evenimente sau daca manifesti putin interes pentru copil, probabil ca ai depresie postpartum (sau postnatala)
Femeile care au prezentat depresie sau anxietate in trecut sau in timpul sarcinii au un risc mai mare de aparitie a depresiei postnatale. Alti factori favorizanti sunt:
Ce-i de facut?
Odihneste-te. Una dintre principalele cauze ale depresiei dupa sarcina este oboseala extrema. Bucura-te din plin de zilele petrecute la maternitate iar dupa intoarcerea acasa, limiteaza vizitele si incearca sa te relaxezi.
Cere ajutor de la cei din jur. De la familie, prieteni sau iubit. Deleaga-le sarcini zilnice pentru ingrijirea copilului. Nu vei deveni o mama rea, dimpotriva! Te va ajuta sa treci cu bine de aceasta perioada intensa si obositoare.
Nu ezita sa vorbesti. Despre nelinistea, indoielile tale sau dificultatile cu care te confrunti. Spune-le celor apropiati cum te simti si ce te ingrijoreaza. Ei te vor sfatui si te vor linisti. Si nu uita un lucru important: ai dreptul sa fii obosita sau trista. Chiar si mamele perfecte se simt astfel, uneori.