Cumpără cel puțin un produs Seboradin și intri automat în CONCURS! Marele premiu: ondulator DYSON.
Publicat Marţi, 12 Decembrie 2017
Depistat in copilarie sau la tineri, diabetul zaharat de tip 1 este considerat o boala autoimuna. Statistici recente arata ca peste 3000 de copii din tara noastra sunt diagnosticati cu aceasta boala.
Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin reactia anormala a organismului indreptata impotriva propriilor celule secretoare de insulina, reactie urmata de distrugerea acestora pana aproape de disparitie. Mai este numit si insulinodependent deoarece persoanele afectate de aceasta boala trebuie sa primeasca tratament cu insulina pentru a supravietui. In cele mai multe cazuri, boala apare in copilarie sau la adultii tineri, insa poate surveni la orice varsta.
Incidenta diabetului de tip 1 este in crestere, in lume. Astfel, in ultimii 10 ani, incidenta bolii a fost dubla in toate tarile, ceea ce aduce in discutie implicarea factorilor de mediu, in afara celor genetici, in aparitia acestei afectiuni. Boala apare pe un fond genetic predispozant, fiind favorizata de unii factori. Printre acestia, se numara infectiile virale (virusul rubeolei), unele toxine alimentare, introducerea timpurie a laptelui de vaca in alimentatia sugarului.
Diabetul de tip 1 are ca simptome eliminarea excesiva de urina, sete intensa, oboseala, foamea accentuata, tulburari de vedere si scaderea in greutate. Sensibilitatea crescuta fata de infectii si vindecarea greoaie a ranilor sunt alte simptome care pot duce cu gandul la prezenta diabetului. In multe cazuri, boala este diagnosticata dupa episoadele de hipoglicemie. Din cauza urinarilor repetate, apare si deshidratarea. Mirosul de otet sau mere stricate (cetona) este un alt simptom al diabetului de tip 1.
Analiza de baza in depistarea diabetului este determinarea glicemiei. O glicemie cu valoarea de peste 200mg/dl in oricare moment al zilei si una a jeun (pe nemancate) de peste 126 mg/dl sunt sugestive pentru diagnosticul bolii. Medicul recomanda si alte analize precum glicozuria, cetonuria, hemoglobina glicozilata si testul de toleranta si glucoza orala.
In prezent nu exista un tratament care sa duca la vindecare. Boala se tine sub control prin tratament si stil de viata.
Diabetul zaharat de tip 1 impune tratament cu insulina tot restul vietii. Boala necesita monitorizare, pentru a evita complicatii precum hiperglicemia. Cu un tratament corect si cu respectarea principiilor alimentare, cei cu diabet de tip 1 pot avea o viata normala.
Factorii de risc ai diabetului zaharat de tip 1 nu se cunosc pe deplin. Predispozitia genetica e cunoscuta ca fiind un factor de risc moderat in aparitia bolii. Nu exista modalitati de prevenire a diabetului zaharat de tip 1. Unele studii au aratat ca suplimentarea cu vitamina D in cazul copiilor reduce riscul de aparitie a bolii.