Lipsa concentrarii este o problema care poate sa apara indiferent de vârsta. De exemplu, la copii se poate manifesta prin performante slabe la scoala, iar adultii pot avea dificultati în a-si duce sarcinile la bun sfârsit. Problemele de concentrare pot perturba viata de zi cu zi, afectând locul de munca, scoala si aspectele sociale. De aceea, este important sa stii cum îti poti îmbunatati concentrarea, atunci e nevoie.
Cauzele problemelor de concentrare
Concentrarea necesita o cantitate mare de energie mentala. Exista distrageri peste tot si din cauza aceasta, îti este greu sa acorzi atentie sarcinilor care îti sunt trasate.
Gradul de concentrare variaza în functie de urmatorii factori:
- Interesul fata de sarcina
- Capacitatea de a finaliza sarcina
- Starea fizica si emotionala
- Mediul înconjurator propice, cu putine distrageri
Pentru a putea trata lipsa de concentrare trebuie sa cunosti, în primul rând, ce anume o provoaca. Iata câteva exemple:
- Oboseala si stresul emotional;
- Modificarile hormonale din timpul menopauzei sau sarcinii;
- Anumite afectiuni psihologice si fizice ce sunt caracterizate prin dificultatea de concentrare, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD);
- Lipsa somnului. Epuizarea are ca simptom principal lipsa de concentrare;
- Foamea si alimentatia precara. Senzatia de foame este neplacuta, însa este modul prin care organismul nostru ne spune ca avem nevoie de nutrienti si energie. Aceasta senzatie preia aproape toate resursele noastre cognitive, ceea ce face concentrarea sa fie foarte dificila. Lipsa de nutrienti poate afecta, de asemenea, modul de functionare a creierului;
- Îti faci prea multe griji. Când petreci prea mult timp îngrijorându-te pentru ceva, îti va fi mai greu sa te gândesti la sarcinile tale;
- Durerea fizica;
- Mediul înconjurator. Oamenii si locurile care te înconjoara pot juca un rol important. Daca ai o multime de distrageri în jurul tau, este mai mult ca probabil sa-ti pierzi concentrarea.
- Capacitatea ta personala de concentrare. Exista unii oameni capabili sa se concentreze mai bine decât altii, si unii care au nevoie de ceva mai mult timp. Daca esti unul dintre ei, nu-ti face griji! Exista modalitati de a ameliora aceasta problema.
Cum sa-ti îmbunatatesti concentrarea
Îmbunatatirea concentrarii înseamna sa încerci sa afli ce-ti distrage atentia si sa-ti focalizezi mintea asupra a ceea ce faci. Iata câteva sugestii care îti pot veni în ajutor:
- Stimularea senzoriala. Unele distrageri usoare (TV, un podcast, sau radio) pot ajuta unele persoane sa gestioneze problema lipsei de concentrare. Stimularea senzoriala a acestora limiteaza atentia excesiva acordata gândurilor care nu te ajuta. Cu toate acestea, va trebui sa te asiguri ca nu devii distras de tehnologie. Îti recomandam sa nu privesti la televizor si sa dai volumul suficient de jos, încât sa nu auzi chiar fiecare cuvânt, dar suficient cât sa-ti distraga atentia de la gândurile negative.
- Scrie-ti gândurile pe o hârtie. O alta strategie care poate fi foarte eficienta este sa-ti notezi gândurile recurente care îti distrag atentia. Multi descopera ca au o multime de lucruri în minte si ca nu pot înceta sa se gândeasca la ele, oricât de mult ar încerca. Daca le scrii, mintea ta va sti ca gândurile tale sunt într-un loc sigur si, prin urmare, nu se va mai concentra atât de mult asupra lor.
- Prevenirea distragerilor. Exista o diferenta între a încerca sa eviti distragerile si a te face imposibil de distras. De exemplu, sa spunem ca esti un scriitor, iar atunci când esti distras, navighezi constant pe internet. În loc sa încerci sa eviti aceasta distragere, fa tot posibilul ca navigarea web sa devina imposibila, prin oprirea Internetului. Poti face asta si cu alte lucruri, cum ar fi scoaterea bateriilor din telecomanda. Multe persoane descopera ca folosesc aceste instrumente pentru ca îi ajuta sa faca fata anxietatii. Prin urmare, împiedicarea accesului la ele te poate ajuta sa ramâi concentrat pe sarcinile tale.
- Cronometrul. Un alt instrument interesant este cronometrul pe care îl poti folosi pentru „timpul de distragere” si „timpul de concentrare”. Cei care lucreaza într-un interval de timp limitat se pot concentra mai usor. Daca ai un cronometru, seteaza-l pentru 1 ora si apoi lucreaza cât poti din ora respectiva. Dupa ce se termina ora, ofera-ti 15 minute de distragere, apoi seteaza din nou cronometrul pentru 1 ora de lucru neîntrerupt.
- Împarte-ti sarcinile mai mari în sarcini mai mici. Dupa ce vei sti, în mare, ce ai de facut, creeaza o lista cu sarcini mai mici, pe care sa le bifezi, una câte una. Astfel, chiar daca devii distras, vei sti exact la ce subpunct sa revii, iar dupa ce îl finalizezi, te vei simti motivat sa treci la urmatorul.
- Respira! Fa acest exercitiu simplu care te va ajuta: stând pe scaun, ridica încet mâinile în timp ce inspiri si coboara-le încet, în timp ce expiri. Repeta cât simti necesar.
- Ai grija de tine! Una din cele mai bune investitii pe care o poti face pentru performantele tale cognitive este mentinerea unui corp sanatos. Manânca bine si odihneste-te suficient (cel putin 7 sau 8 ore pe noapte). Acorda-ti timp sa te relaxezi si sa te bucuri de activitatile care îti fac placere. Relaxarea si sanatatea psihica te vor ajuta la îmbunatatirea concentrarii.