Lipsa concentrării este o problemă care poate să apară indiferent de vârstă. De exemplu, la copii se poate manifesta prin performanțe slabe la școală, iar adulții pot avea dificultăți în a-și duce sarcinile la bun sfârșit. Problemele de concentrare pot perturba viața de zi cu zi, afectând locul de muncă, școala și aspectele sociale. De aceea, este important să știi cum îți poți îmbunătăți concentrarea, atunci e nevoie.
Cauzele problemelor de concentrare
Concentrarea necesită o cantitate mare de energie mentală. Există distrageri peste tot și din cauza aceasta, îți este greu să acorzi atenție sarcinilor care îți sunt trasate.
Gradul de concentrare variază în funcție de următorii factori:
- Interesul față de sarcină
- Capacitatea de a finaliza sarcina
- Starea fizică și emoțională
- Mediul înconjurător propice, cu puține distrageri
Pentru a putea trata lipsa de concentrare trebuie să cunoști, în primul rând, ce anume o provoacă. Iată câteva exemple:
- Oboseala și stresul emoțional;
- Modificările hormonale din timpul menopauzei sau sarcinii;
- Anumite afecțiuni psihologice și fizice ce sunt caracterizate prin dificultatea de concentrare, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD);
- Lipsa somnului. Epuizarea are ca simptom principal lipsa de concentrare;
- Foamea și alimentația precară. Senzația de foame este neplăcută, însă este modul prin care organismul nostru ne spune că avem nevoie de nutrienți și energie. Această senzație preia aproape toate resursele noastre cognitive, ceea ce face concentrarea să fie foarte dificilă. Lipsa de nutrienți poate afecta, de asemenea, modul de funcționare a creierului;
- Îți faci prea multe griji. Când petreci prea mult timp îngrijorându-te pentru ceva, îți va fi mai greu să te gândești la sarcinile tale;
- Durerea fizică;
- Mediul înconjurător. Oamenii și locurile care te înconjoară pot juca un rol important. Dacă ai o mulțime de distrageri în jurul tău, este mai mult ca probabil să-ți pierzi concentrarea.
- Capacitatea ta personală de concentrare. Există unii oameni capabili să se concentreze mai bine decât alții, și unii care au nevoie de ceva mai mult timp. Dacă ești unul dintre ei, nu-ți face griji! Există modalități de a ameliora această problemă.
Cum să-ți îmbunătățești concentrarea
Îmbunătățirea concentrării înseamnă să încerci să afli ce-ți distrage atenția și să-ți focalizezi mintea asupra a ceea ce faci. Iată câteva sugestii care îți pot veni în ajutor:
- Stimularea senzorială. Unele distrageri ușoare (TV, un podcast, sau radio) pot ajuta unele persoane să gestioneze problema lipsei de concentrare. Stimularea senzorială a acestora limitează atenția excesivă acordată gândurilor care nu te ajută. Cu toate acestea, va trebui să te asiguri că nu devii distras de tehnologie. Îți recomandăm să nu privești la televizor și să dai volumul suficient de jos, încât să nu auzi chiar fiecare cuvânt, dar suficient cât să-ți distragă atenția de la gândurile negative.
- Scrie-ți gândurile pe o hârtie. O altă strategie care poate fi foarte eficientă este să-ți notezi gândurile recurente care îți distrag atenția. Mulți descoperă că au o mulțime de lucruri în minte și că nu pot înceta să se gândească la ele, oricât de mult ar încerca. Dacă le scrii, mintea ta va ști că gândurile tale sunt într-un loc sigur și, prin urmare, nu se va mai concentra atât de mult asupra lor.
- Prevenirea distragerilor. Există o diferență între a încerca să eviți distragerile și a te face imposibil de distras. De exemplu, să spunem că ești un scriitor, iar atunci când ești distras, navighezi constant pe internet. În loc să încerci să eviți această distragere, fă tot posibilul ca navigarea web să devină imposibilă, prin oprirea Internetului. Poți face asta și cu alte lucruri, cum ar fi scoaterea bateriilor din telecomandă. Multe persoane descoperă că folosesc aceste instrumente pentru că îi ajută sa facă față anxietății. Prin urmare, împiedicarea accesului la ele te poate ajuta să rămâi concentrat pe sarcinile tale.
- Cronometrul. Un alt instrument interesant este cronometrul pe care îl poți folosi pentru „timpul de distragere” și „timpul de concentrare”. Cei care lucrează într-un interval de timp limitat se pot concentra mai ușor. Dacă ai un cronometru, setează-l pentru 1 oră și apoi lucrează cât poți din ora respectivă. După ce se termină ora, oferă-ți 15 minute de distragere, apoi setează din nou cronometrul pentru 1 oră de lucru neîntrerupt.
- Împarte-ți sarcinile mai mari în sarcini mai mici. După ce vei ști, în mare, ce ai de făcut, creează o listă cu sarcini mai mici, pe care să le bifezi, una câte una. Astfel, chiar dacă devii distras, vei ști exact la ce subpunct să revii, iar după ce îl finalizezi, te vei simți motivat să treci la următorul.
- Respiră! Fă acest exercițiu simplu care te va ajuta: stând pe scaun, ridică încet mâinile în timp ce inspiri și coboară-le încet, în timp ce expiri. Repetă cât simți necesar.
- Ai grijă de tine! Una din cele mai bune investiții pe care o poți face pentru performanțele tale cognitive este menținerea unui corp sănătos. Mănâncă bine și odihnește-te suficient (cel puțin 7 sau 8 ore pe noapte). Acordă-ți timp să te relaxezi și să te bucuri de activitățile care îți fac plăcere. Relaxarea și sănătatea psihică te vor ajuta la îmbunătățirea concentrării.