Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Importanța unei hidratări optime

Publicat Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Importanța unei hidratări optime

Desi e o activitate esentiala, hidratarea corespunzatoare e de multe ori ignorata, asa ca ne-am gandit sa venim cu cateva sfaturi si recomandari despre importanta unei buni hidratari pentru sanatatea noastra generala si in special a rinichilor. Rinichii îndeplinesc funcții importante, reglând echilibrul fluidelor, eliminând  deșeurile și controlând tensiunea arterială. Hidratarea adecvată este vitală pentru aceste funcții, iar susținerea sănătății rinichilor poate preveni o serie de boli. 

Consumul de băuturi în România

Statisticile recente, indică modele variate de consum de băuturi în România, cu înclinație spre băuturi dulci și alcool. Astfel de obiceiuri nesănătoase au implicații semnificative asupra sănătății, contribuind la deshidratare și la congestionarea rinichilor. Înlocuirea acestor băuturi cu apă poate atenua potențialul stres renal și poate îmbunătăți starea generală de sănătate.

Consumul recomandat de apă

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă un aport zilnic de apă, de aproximativ 2,5 litri pentru bărbați și 2 litri pentru femei. Hidratarea adecvată susține funcția rinichilor, ajută la eliminarea toxinelor și îmbunătățește performanța fizică. Este esențială pentru menținerea nivelurilor de energie și a funcțiilor cognitive, dovedindu-se benefică pentru starea generală de sănătate, dincolo de funcția renală.

Surse de deshidratare: stilul de viață și alimentația 

Deshidratarea poate proveni din diverse surse, inclusiv din consumul excesiv de cofeină sau alcool, din dietele bogate în sare și din expunerea la soare. Acești factori pot afecta funcția rinichilor, determinând organismul să elimine mai multă apă, ceea ce duce la apariția pietrelor la rinichi și la alte probleme de sănătate.

Sfaturi practice pentru hidratare 

  • Începe ziua cu un pahar de apă pe stomacul gol. 
  • Adaugă o felie de lămâie sau fructe de pădure pentru a îmbunătăți gustul și pentru a încuraja consumul.
  • Folosește aplicații dedicate sau setează alarme sau notificări pentru a nu uita să bei apă în mod regulat pe parcursul zilei.
  • Urmărește cantitatea: păstrează un jurnal în care notezi cantitatea de apă consumată în fiecare zi, sau utilizează o sticlă gradată pentru a putea urmări câtă apă bei
  • Consumă alimente bogate în apă: legume precum castraveții, spanacul,ciupercile, țelina, zucchini, ardeii grași, conopida, varza, broccoli sau morcovii și fructe: mere, portocale, pepene, capșuni, struguri, roșii, grapefruit, piersici care îți pot aduce un plus de hidratare. 

Produse recomandate pentru hidratare

  • Sticle de apă reutilizabile: produse precum sticla de apă filtrantă Brita Fill&Go îți  permit să consume apă filtrată în orice moment 
  • Aproape orice brățaraă sau smart watch are funcția de urmărire sau de notificare pentru consumul de apă. Acestea te pot ajuta să menții consumul de apă la un nivel optim.
  • Sticle de apă cu infuzor: sticlele concepute cu dispozitiv de infuzare al fructelor, oferă  o opțiune mai gustoasă și mai plăcută de hidratare.

Importanța hidratării pentru rinichi și pentru sănătatea generală

Hidratarea, joacă un rol esențial în menținerea sănătății rinichilor, asigurând funcționarea eficientă a organismului. Consumul regulat de apă îți va îmbunătăți starea generală de sănătate. 

Îți recomandăm să  faci mici modificări spre obiceiuri mai sănătoase de hidratare, pentru a susține starea generală  de sănătate și implicit, rinichii.


Activități care îți pot aduce aminte să bei apă:

Pentru a integra consumul de apă în rutina zilnică și a-ți îmbunătăți hidratarea, iată câteva sugestii utile:

1. Bea un pahar de apă imediat ce te trezești pentru a stimula metabolismul

2. Bea un pahar de apă în timp ce aștepți să se facă cafeaua de dimineață.

3. Consumă apă când ți se face foame – uneori setea este confundată cu foamea.

4. Bea apă de fiecare dată după ce mergi la baie.

5. Bea o gură de apă de fiecare data când îți verifci telefonul.

6. Ține o sticlă/un pahar cu apă pe birou și încearcă să bei de fiecare dată când termini un task/o activitate.

7. Bea un pahar de apă de fiecare dată când iei un snack sau consumi un fruct.

8. Bea apă pe drumul spre birou sau spre casă.

9. Atașează/combină un pahar de apă cu fiecare băutură alcoolică sau cu cafeină consumată.

10. Bea un pahar de apă în timp ce gătești sau în funcție de situație, în timp ce aștepți ca masa să fie servită.

11. Bea apă înainte și după orice activitate fizică

12. Încheie-ți ziua cu un pahar cu apă, dar cu cel puțin o oră înainte de somn, pentru a evita drumurile la toaletă în timpul nopții.
 

 

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.