Publicat Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Avand in vedere ca sunt in crestere, iar imunitatea lor nu este inca dezvoltata complet, copiii trebuie protejati foarte bine, mai ales in sezonul rece, cand exista pericole la tot pasul. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la micutii lor si sa previna, pe cat de mult posibil ca acestora sa le curga nasul sau sa inceapa sa tuseasca. Bacteriile si virusurile pot fi tinute la distanta cu doar cateva trucuri simple.
Intai de toate, parintii trebuie sa invete copiii cum sa aiba o igiena sporita in miezul iernii, mai ales in medii foarte aglomerate, asa cum sunt mijloacele de transport, de exemplu. Astfel, cei mici trebuie sa isi acopere gura si nasul cu o batista atunci cand stranuta sau tusesc. De asemenea, ei trebuie sa arunce de urgenta batista de unica folosinta pe care au utilizat-o. Foarte important este si faptul ca manutele trebuie spalate pe cat de des posibil, pentru a tine microbii la distanta.
Un alt aspect important care poate stimula imunitatea este alimentatia. Atunci cand parintii le ofera celor mici o hrana sanatoasa, bogata in vitamine, copiii sunt mult mai rezistenti la virusuri si bacterii. Fructe si legume proaspete, nuci, proteine slabe, seminte, cereale integrale: acestea sunt doar cateva dintre elementele care trebuie sa se regaseasca in alimentatia micutilor.
Probioticele sunt considerate bacterii sanatoase, asa ca mamele si tatii trebuie sa le aministreze celor mici, pentru a-i ajuta pe acestia sa lupte in mod constant impotriva bacteriilor neprietenoase. Mai exact, probioticele ajuta la o protejare sporita a tractului digestiv, dar si la eliminarea toxinelor intr-un mod mult mai alert decat in mod normal. Printre alimentele care contin probiotice se numara iaurtul simplu, fructele proaspete, varza murata sau chefirul.
Somnul este vital pentru cei mici. Medicii specialisti recomanda ca micutii sa aiba intre 10 si 14 ore de somn in fiecare zi pentru a avea un organism puternic si sanatos. Atunci cand copiii nu dorm suficient, ei sunt mult mai predispusi la infectarea cu microbi si bacterii, devenind tinte sigure pentru virozele specifice sezonului rece.
Parintii sunt responsabili pentru sanatatea micutilor lor, avand datoria de a-i feri de toate pericolele. Ei trebuie sa puna pe primul plan bunastarea copiilor si trebuie sa fie extrem de atenti la imunitatea acestora!