Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Infectiile urinare - ce este mit si ce este realitate?

Publicat Joi, 5 Septembrie 2019

Infectiile urinare - ce este mit si ce este realitate?

Infectia tractului urinar (ITU) este una dintre cele mai frecvente infectii ce apar la femei – a doua dupa parazitii intestinali.

O infectie urinara poate aparea oriunde de-a lungul tractului urinar, inclusiv în rinichi si de-a lungul ureterelor (vasele urinare care conecteaza rinichii de vezica). Cel mai des, însa, infectiile implica tractul urinar inferior: vezica urinara si tubul uretrei, care goleste urina spre exterior.

De obicei, simptomele includ:

  • senzatie de usturime la urinare
  • urinari frecvente, în cantitati mici
  • urina tulbure, urât mirositoare
  • posibil urinare cu sânge
  • sensibilitate în abdomenul inferior
  • dureri în zona lombara

Tratamentul infectiei urinare este stabilit de catre medic, dupa obtinerea rezultatelor investigatiilor paraclinice. Acesta este individualizat, cu antibiotice si medicamente antiinflamatorii, în functie de tipul infectiei.

Exista multe conceptii gresite legate de infectiile urinare. În continuare vom face o analiza „mituri versus realitati” despre sanatatea tractului urinar.     

Infectiile urinare nu sunt atât de grave.

O infectie urinara se poate raspândi în rinichi, provocând daune grave si permanente. Este adevarat ca o infectie minora poate sa treaca de la sine, dar este o situatie rar întâlnita. Daca simti disconfort si suspectezi o infectie, este în interesul tau sa verifici si sa soliciti ajutorul unui specialist.

Doar femeile pot face acest tip de infectii.

Barbatii pot, de asemenea, sa se confrunte cu infectiile urinare, doar ca mai rar. Daca 45% din femei vor experimenta o ITU macar o data în viata, acelasi lucru este valabil doar la 12% din barbati. Acest lucru se datoreaza structurii sistemului urinar feminin.

Infectiile urinare sunt cauzate, în general, de bacterii ce traiesc în colon, în special în rect. Uretra feminina scurta, cu deschiderea aproape de rezervoarele bacteriene (anusul si vaginul) determina femeia sa fie mai vulnerabila la infectii.

Femeile mai pot fi vulnerabile si din cauza fluctuatiei hormonale ce apare odata cu vârsta. Pâna la menopauza, flora vaginala include bacterii protectoare. Însa, când estrogenul scade în timpul menopauzei, pH-ul vaginului se schimba, iar flora buna nu mai poate prospera cu usurinta. În lipsa acestor bacterii „bune”, bacteriile „rele” pot înflori mai usor la femeile aflate în postmenopauza.

Barbatii nu sunt imuni la ITU, dar sunt mai putin sensibili. Acest lucru se datoreaza faptului ca uretrele lor mai lungi sunt o provocare pentru ascensiunea bacteriana. Cu toate acestea, pe masura ce barbatii îmbatrânesc si încep sa-si goleasca vezicile mai putin eficient datorita maririi prostatei, infectiile tractului urinar pot deveni mai frecvente.

Un factor declansator pentru infectiile urinare atât la barbati, cât si la femei, este utilizarea unui instrument medical în apropierea uretrei. Un exemplu ar fi cateterizarea pentru drenarea urinei.

Infectiile urinare se datoreaza unei igiene precare.

Daca te confrunti cu o infectie urinara, asta nu înseamna ca ai o igiena precara. De fapt, simplul fapt ca ai un sistem urinar feminin este suficient pentru a contracta o infectie. Pentru a te proteja, sterge-te la toaleta întotdeauna din fata spre spate.

Sarcina si infectia urinara nu au legatura una cu cealalta.

Modificarile ce apar în corp în timpul sarcinii pot creste riscul de infectie la nivelul tractului urinar. Principalul motiv este ca hormonul progesteron, pe care corpul tau îl produce într-o cantitate crescuta în timpul sarcinii, relaxeaza muschii ureterelor si ai vezicii urinare. Aceasta scadere a tonusului muscular, împreuna cu presiunea pe care uterul marit o pune asupra vezicii urinare, pot încetini fluxul de urina si creste riscul de aparitie a unei infectii.

Copiii nu pot face infectii urinare.

FALS. Infectiile urinare pot aparea si la copii. La fel ca în cazul adultilor, infectia se va vindeca rapid, atunci când este tratata.

Sexul se datoreaza aparitiei infectiei urinare.

De fapt, bacteriile provoaca ITU. Însa sexul poate ajuta substantial.

Deoarece uretra este atât de aproape de vagin, este usor pentru bacteriile din vagin sa-si croiasca drumul catre ea, în timpul sexului. Aceste bacterii sunt inofensive pentru vagin, însa pot provoca infectii atunci când intra în contact cu uretra. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat ca dupa întretinerea raporturilor sexuale, sa urinezi întotdeauna.

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.