Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Infecțiile urinare – ce este mit și ce este realitate?

Publicat Joi, 5 Septembrie 2019

Infecțiile urinare – ce este mit și ce este realitate?

Infecția tractului urinar (ITU) este una dintre cele mai frecvente infecții ce apar la femei – a doua după paraziții intestinali.

O infecție urinară poate apărea oriunde de-a lungul tractului urinar, inclusiv în rinichi și de-a lungul ureterelor (vasele urinare care conectează rinichii de vezică). Cel mai des, însă, infecțiile implică tractul urinar inferior: vezica urinară și tubul uretrei, care golește urina spre exterior.

De obicei, simptomele includ:

  • senzație de usturime la urinare
  • urinări frecvente, în cantități mici
  • urină tulbure, urât mirositoare
  • posibil urinare cu sânge
  • sensibilitate în abdomenul inferior
  • dureri în zona lombară

Tratamentul infecției urinare este stabilit de către medic, după obținerea rezultatelor investigațiilor paraclinice. Acesta este individualizat, cu antibiotice și medicamente antiinflamatorii, în funcție de tipul infecției.

Există multe concepții greșite legate de infecțiile urinare. În continuare vom face o analiză „mituri versus realități” despre sănătatea tractului urinar.     

Infecțiile urinare nu sunt atât de grave.

O infecție urinară se poate răspândi în rinichi, provocând daune grave și permanente. Este adevărat că o infecție minoră poate să treacă de la sine, dar este o situație rar întâlnită. Dacă simți disconfort și suspectezi o infecție, este în interesul tău să verifici și să soliciți ajutorul unui specialist.

Doar femeile pot face acest tip de infecții.

Bărbații pot, de asemenea, să se confrunte cu infecțiile urinare, doar că mai rar. Dacă 45% din femei vor experimenta o ITU măcar o dată în viață, același lucru este valabil doar la 12% din bărbați. Acest lucru se datorează structurii sistemului urinar feminin.

Infecțiile urinare sunt cauzate, în general, de bacterii ce trăiesc în colon, în special în rect. Uretra feminină scurtă, cu deschiderea aproape de rezervoarele bacteriene (anusul și vaginul) determină femeia să fie mai vulnerabilă la infecții.

Femeile mai pot fi vulnerabile și din cauza fluctuației hormonale ce apare odată cu vârsta. Până la menopauză, flora vaginală include bacterii protectoare. Însă, când estrogenul scade în timpul menopauzei, pH-ul vaginului se schimbă, iar flora bună nu mai poate prospera cu ușurință. În lipsa acestor bacterii „bune”, bacteriile „rele” pot înflori mai ușor la femeile aflate în postmenopauză.

Bărbații nu sunt imuni la ITU, dar sunt mai puțin sensibili. Acest lucru se datorează faptului că uretrele lor mai lungi sunt o provocare pentru ascensiunea bacteriană. Cu toate acestea, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc și încep să-și golească vezicile mai puțin eficient datorită măririi prostatei, infecțiile tractului urinar pot deveni mai frecvente.

Un factor declanșator pentru infecțiile urinare atât la bărbați, cât și la femei, este utilizarea unui instrument medical în apropierea uretrei. Un exemplu ar fi cateterizarea pentru drenarea urinei.

Infecțiile urinare se datorează unei igiene precare.

Dacă te confrunți cu o infecție urinară, asta nu înseamnă că ai o igienă precară. De fapt, simplul fapt că ai un sistem urinar feminin este suficient pentru a contracta o infecție. Pentru a te proteja, șterge-te la toaletă întotdeauna din față spre spate.

Sarcina și infecția urinară nu au legătură una cu cealaltă.

Modificările ce apar în corp în timpul sarcinii pot crește riscul de infecție la nivelul tractului urinar. Principalul motiv este că hormonul progesteron, pe care corpul tău îl produce într-o cantitate crescută în timpul sarcinii, relaxează mușchii ureterelor și ai vezicii urinare. Această scădere a tonusului muscular, împreună cu presiunea pe care uterul mărit o pune asupra vezicii urinare, pot încetini fluxul de urină și crește riscul de apariție a unei infecții.

Copiii nu pot face infecții urinare.

FALS. Infecțiile urinare pot apărea și la copii. La fel ca în cazul adulților, infecția se va vindeca rapid, atunci când este tratată.

Sexul se datorează apariției infecției urinare.

De fapt, bacteriile provoacă ITU. Însă sexul poate ajuta substanțial.

Deoarece uretra este atât de aproape de vagin, este ușor pentru bacteriile din vagin să-și croiască drumul către ea, în timpul sexului. Aceste bacterii sunt inofensive pentru vagin, însă pot provoca infecții atunci când intră în contact cu uretra. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat ca după întreținerea raporturilor sexuale, să urinezi întotdeauna.

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.