Dermatita atopica este o tulburare cronica, inflamatorie, care se manifesta la persoanele cu predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni alergice (atopie): eczema, rinita alergica, astm bronsic, conjunctivita alergica, alergii alimentare. Boala se caracterizeaza în primul rând prin aparitia în pusee de leziuni iritative (rosii), cu descuamare (cojite albe) si extrem de pruriginoase, dispuse pe un fond de xeroza cutanata (uscaciunea pielii) generalizata. Aceste episoade le întâlnim initial în primele luni de viata si, desi în marea majoritate a cazurilor intensitatea lor se amelioreaza odata cu înaintarea în vârsta, aceasta tendinta la uscaciune a pielii se va mentine toata viata pacientului.
Practic, persoanele cu dermatita atopica vor avea în permanenta o piele sensibila, care va necesita o rutina stricta de îngrijire, cu produse atent selectionate, pentru a mentine intacta bariera cutanata si a preveni, astfel, recaderea manifestarilor inflamatorii extrem de neplacute.
Exista niste pasi foarte simpli de îngrijire a pielii pe care pacientul îi poate urma pentru a opri aparitia puseurilor în viitor si a împiedica dermatita atopica sa preia controlul asupra vietii lui.
5 sfaturi de urmat pentru a îngriji pielea cu tendinta atopica
- Foloseste produse dermato-cosmetice, fara iritanti (parfum, alcool, uleiuri esentiale). Astfel de produse au în spate nenumarate studii clinice, sunt sigure si pot fi aplicate cu încredere chiar si pe cel mai sensibil tip de piele. Gama Lipikar AP+ detine în portofoliul ei produse cu ingrediente atent selectionate care ajuta la refacerea barierei cutanate (niacinamida, unt de shea, aqua posae filiformis), fara sa o agreseze.
- Emolierea pielii imediat dupa baie/dus este obligatorie chiar în absenta simptomatologiei, pentru ca atunci pielea are cel mai mult nevoie de hidratare. Se recomanda uscarea pielii dupa dus prin tapotarea usoara cu prosopul si nu prin stergere, pentru a nu o agresa. Imediat dupa aceea, este ideala aplicarea unui emolient, care va sigila astfel umezeala de la suprafata pielii si o va mentine în acest mod hidratata o perioada mai lunga de timp.
- Emolientul ideal este sub forma de balsam sau crema. Produsele emoliente precum un balsam au o consistenta mai onctuoasa, prevenind astfel pierderile suplimentare de apa de la nivelul pielii. Balsamul Lipikar AP+M este în asa mod conceput, încât dupa aplicare este absorbit foarte usor si nu lasa senzatia de piele lipicioasa.
- Cauta ajutor specializat sau aplica diferite metode de reducere a stresului. Unul dintre principalii factori agravanti sau declansatori ai puseurilor de dermatita atopica este stresul. De asemenea, un studiu clinic recent a demonstrat faptul ca pacientii care sufera de dermatita atopica sunt mai predispusi sa dezvolte depresie sau diferite alte afectiuni de tip anxios. Prin urmare, daca simti ca stresul îti afecteaza viata, discuta cu un specialist sau încearca tehnici de relaxare de tipul: yoga, meditatia, respiratia profunda si constienta.
- Poarta haine lejere si din materiale naturale. Articolele vestimentare strâmte produc frictiune, care irita pielea sensibila. Materialele sintetice, dar si cele naturale aspre (precum lâna) pot de asemenea agrava eczemele. Opteaza pentru materiale moi (bumbac, matase), care sa nu sufoce pielea.
Ce trebuie sa eviti pentru a îngriji pielea cu tendinta atopica
- Învata sa recunosti factorii agravanti/declansatori ai puseurilor, pentru a putea sa îi eviti cât mai bine. Episoadele de iritatie pot fi declansate de diferiti triggeri, printre care amintim: polenul, praful, mucegaiurile, umezeala, anumite alimente, stresul, soarele, detergenti, sapunuri, solventi. Învata sa identifici cauzele eczemei tale si evita-le pe cât posibil.
- Prefera dusurile scurte, cu apa la temperatura potrivita, în locul bailor fierbinti prelungite. Temperaturile extreme (prea rece sau prea fierbinte) usuca excesiv pielea, agravând astfel dermatita atopica.
- Rezista tentatiei de a te scarpina. Dermatita atopica este o afectiune extrem de pruriginoasa si adesea pacientii se prezinta cu numeroase leziuni autoinduse prin scarpinare. Acest gest agraveaza în plus eczema, dar o si predispune la suprainfectie, pentru ca e mult mai usor pentru bacterii sa patrunda prin pielea zgâriata.
- Mentine umiditatea normala în mediul ambiant. Caldura degajata de radiator pe timpul iernii si aerul conditionat vara pot usca excesiv aerul din încapere, fapt care agraveaza dermatita atopica.
- Nu aplica tratamente topice (de tipul corticoizilor sau al antibioticelor), fara recomandarea stricta a medicului. Daca iritatia pielii (roseata, fisuri, prurit exagerat) nu se calmeaza prin aplicarea repetata a emolientului, mai mult ca sigur veti avea nevoie de un tratament specializat, prin urmare cel mai bine solicitati sfatul medicului dermatolog. Folosirea necorespunzatoare a tratamentelor topice (de tipul dermatocorticoizi sau antibiotice) pot agrava eczema sau pot determina aparitia de reactii secundare neplacute.