Dermatita atopică este o tulburare cronică, inflamatorie, care se manifestă la persoanele cu predispoziție genetică de a dezvolta afecțiuni alergice (atopie): eczemă, rinită alergică, astm bronșic, conjunctivită alergică, alergii alimentare. Boala se caracterizează în primul rând prin apariția în pusee de leziuni iritative (roșii), cu descuamare (cojițe albe) și extrem de pruriginoase, dispuse pe un fond de xeroză cutanată (uscăciunea pielii) generalizată. Aceste episoade le întâlnim inițial în primele luni de viață și, deși în marea majoritate a cazurilor intensitatea lor se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă, această tendință la uscăciune a pielii se va menține toată viața pacientului.
Practic, persoanele cu dermatită atopică vor avea în permanență o piele sensibilă, care va necesita o rutină strictă de îngrijire, cu produse atent selecționate, pentru a menține intactă bariera cutanată și a preveni, astfel, recăderea manifestărilor inflamatorii extrem de neplăcute.
Există niște pași foarte simpli de îngrijire a pielii pe care pacientul îi poate urma pentru a opri apariția puseurilor în viitor și a împiedica dermatita atopică să preia controlul asupra vieții lui.
5 sfaturi de urmat pentru a îngriji pielea cu tendință atopică
- Folosește produse dermato-cosmetice, fără iritanți (parfum, alcool, uleiuri esențiale). Astfel de produse au în spate nenumărate studii clinice, sunt sigure și pot fi aplicate cu încredere chiar și pe cel mai sensibil tip de piele. Gama Lipikar AP+ deține în portofoliul ei produse cu ingrediente atent selecționate care ajută la refacerea barierei cutanate (niacinamidă, unt de shea, aqua posae filiformis), fără să o agreseze.
- Emolierea pielii imediat după baie/duș este obligatorie chiar în absența simptomatologiei, pentru că atunci pielea are cel mai mult nevoie de hidratare. Se recomandă uscarea pielii după duș prin tapotarea ușoară cu prosopul și nu prin ștergere, pentru a nu o agresa. Imediat după aceea, este ideală aplicarea unui emolient, care va sigila astfel umezeala de la suprafața pielii și o va menține în acest mod hidratată o perioadă mai lungă de timp.
- Emolientul ideal este sub formă de balsam sau cremă. Produsele emoliente precum un balsam au o consistență mai onctuoasă, prevenind astfel pierderile suplimentare de apă de la nivelul pielii. Balsamul Lipikar AP+M este în așa mod conceput, încât după aplicare este absorbit foarte ușor și nu lasă senzația de piele lipicioasă.
- Caută ajutor specializat sau aplică diferite metode de reducere a stresului. Unul dintre principalii factori agravanți sau declanșatori ai puseurilor de dermatită atopică este stresul. De asemenea, un studiu clinic recent a demonstrat faptul că pacienții care suferă de dermatită atopică sunt mai predispuși să dezvolte depresie sau diferite alte afecțiuni de tip anxios. Prin urmare, dacă simți că stresul îți afectează viața, discută cu un specialist sau încearcă tehnici de relaxare de tipul: yoga, meditația, respirația profundă și conștientă.
- Poartă haine lejere și din materiale naturale. Articolele vestimentare strâmte produc fricțiune, care irită pielea sensibilă. Materialele sintetice, dar și cele naturale aspre (precum lâna) pot de asemenea agrava eczemele. Optează pentru materiale moi (bumbac, mătase), care să nu sufoce pielea.
Ce trebuie sa eviți pentru a îngriji pielea cu tendință atopică
- Învață să recunoști factorii agravanți/declanșatori ai puseurilor, pentru a putea să îi eviți cât mai bine. Episoadele de iritație pot fi declanșate de diferiți triggeri, printre care amintim: polenul, praful, mucegaiurile, umezeala, anumite alimente, stresul, soarele, detergenți, săpunuri, solvenți. Învață să identifici cauzele eczemei tale și evită-le pe cât posibil.
- Preferă dușurile scurte, cu apă la temperatură potrivită, în locul băilor fierbinți prelungite. Temperaturile extreme (prea rece sau prea fierbinte) usucă excesiv pielea, agravând astfel dermatita atopică.
- Rezistă tentației de a te scărpina. Dermatita atopică este o afecțiune extrem de pruriginoasă și adesea pacienții se prezintă cu numeroase leziuni autoinduse prin scărpinare. Acest gest agravează în plus eczema, dar o și predispune la suprainfecție, pentru că e mult mai ușor pentru bacterii să pătrundă prin pielea zgâriată.
- Menține umiditatea normală în mediul ambiant. Căldura degajată de radiator pe timpul iernii și aerul condiționat vara pot usca excesiv aerul din încăpere, fapt care agravează dermatita atopică.
- Nu aplica tratamente topice (de tipul corticoizilor sau al antibioticelor), fără recomandarea strictă a medicului. Dacă iritația pielii (roșeață, fisuri, prurit exagerat) nu se calmează prin aplicarea repetată a emolientului, mai mult ca sigur veți avea nevoie de un tratament specializat, prin urmare cel mai bine solicitați sfatul medicului dermatolog. Folosirea necorespunzătoare a tratamentelor topice (de tipul dermatocorticoizi sau antibiotice) pot agrava eczema sau pot determina apariția de reacții secundare neplăcute.