Descoperă promoțiile lunii septembrie!

Beneficiază >
Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Muscatura de capusa - ghid de sanatate

Publicat Marți, 5 Septembrie 2017

Muscatura de capusa - ghid de sanatate

Capusele fac parte din clasa arahnidelor, sunt paraziti ce se hranesc pe seama organismului parazitat. Majoritatea capuselor nu transporta boli si majoritatea muscaturilor nu provoaca probleme grave de sanatate. Cu cat capusele sunt indepartate mai repede, cu atat este mai putin probabil ca acestea sa raspandeasca boala.

Ele se adapteaza atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, iar temperaturile mari favorizeaza dezvoltarea acestora. Capusele traiesc in aer liber in iarba, copaci, arbusti.

Ele variaza ca si dimensiuni, de la gamalia unui ac pana la dimensiunile unei radiere de la un creion. Cu cat se hranesc cu mai mult sange, cu atat devin mai mari. Culoarea variaza si ea; de la diferite nuante de maro pana la rosu-maroniu si negru.

Sunt atrase de oameni si de animalele lor patrupede si se pot misca usor intre cele doua. Daca ati petrecut timpul in aer liber, probabil ati intalnit capuse la un moment dat. Cand va intoarceti acasa din zonele unde traiesc capuse, examinati cu atentie pielea si scalpul de capuse. Verificati si animalele de companie.

Capusele prefera zonele umede si calde ale corpului. Odata ajunsa pe corp, capusa tinde sa migreze spre zona axilara, inghinala sau la nivelul parului. Fiind situate intr-un loc propice, prin intermediul muscaturii isi introduc capul sub piele si incep sa se hraneasca cu sange.

Daca o capusa musca, probabil ca veti sti, pentru ca veti gasi o pata pe piele. Daca totusi nu va dati seama, dupa cateva zile sau saptamani, timp in care capusa s-a hranit pe seama dumneavoastra, aceasta se poate desprinde de una singura, dar in acest interval exista un risc mare sa transmita boli cu consecinte grave.

Unele capuse sunt atat de mici incat este greu sa le vedeti. Acest lucru face greu de spus daca ati inlaturat capul capusei. Daca nu vedeti nici o parte evidenta a capului capusei in zona muscaturii, presupuneti ca ati inlaturat intreaga capusa, dar urmariti semnele de infectie a pielii, pentru ca ele sunt purtatoare ale unor boli ce pot fi transmise cu usurinta.
Simptome

Muscaturile sunt de obicei singulare, deoarece capusele nu musca in grupuri. Muscatura poate sa nu produca niciun simptom. Cu toate acestea, daca sunteti alergic la muscaturile de capuse, este posibil sa aveti:

  •     eruptie cutanata in apropierea locului de muscatura
  •     durere
  •     rigiditate a gatului
  •     dureri de cap
  •     greata
  •     slabiciune
  •     dureri musculare sau articulare
  •     noduli limfatici inflamati
  •     febra
  •     frisoane

Adresati-va medicului dumneavoastra daca oricare dintre urmatoarele simptome apar in timpul tratamentului la domiciliu:

  •     Simptome asemanatoare gripei.
  •     Se dezvolta o eruptie cutanata sau o durere.
  •     Simptomele unei infectii cutanate.
  •     Simptomele devin mai severe sau mai frecvente.

Este important sa cautati imediat ingrijiri medicale si sa-i spuneti medicului ca o capusa v-a muscat recent. Medicul dumneavoastra va efectua un istoric aprofundat, un examen si o testare pentru a determina daca simptomele dumneavoastra sunt rezultatul unei boli transmisibile.

Tratare

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa o indepartati. Puteti elimina singuri capusa cu un dispozitiv de eliminare sau cu un set de pensete. Utilizati pensete cu varf fin pentru a elimina capusa. Nu manevrati capusa cu mainile goale.Prindeti capusa cat mai aproape de suprafata pielii. Trageti direct si in jos de pe piele, aplicand o presiune constanta. Incercati sa nu indoiti sau sa rasuciti capusa.  Daca nu va simtiti stapani pe situatie, nu incercati sa indepartati singuri capusa pentru ca exista riscul ca aceasta sa se rupa – se detaseaza corpul de cap; capul ramane atasat in piele sau chiar patrunde si mai adanc.

Exista o ustensila special conceputa pentru indepartarea capuselor ce se gaseste in spitale sau in magazine cu produse veterinare. Dispozitivul permite extractia simpla, fara sa se rupa capusa in pensa, mai ales la copiii care se agita. Cu ajutorul acesteia, medicul va scoate capusa fara sa o rupa, adica fara sa ramana parti din capusa atasate in continuare de pielea dumneavoastra.

Medicul poate prescrie antibiotice daca este necesar, in scop profilactic, pentru a preveni aparitia simptomelor ulterioare.

Odata ce capusa a fost scoasa, spalati zona muscaturii cu apa calda si curata. Aplicati gheata la muscatura timp de 15-20 minute o data pe ora pentru primele 6 ore. Cand nu utilizati gheata, pastrati o compresa rece si umeda pe muscatura timp de pana la 6 ore.Un antihistaminic poate ajuta la ameliorarea mancarimii, inrosirii si umflarii. Nu administrati medicamente antihistaminice doar daca ati cerut sfatul medicului sau al farmacistului. Un spray cu anestezic local poate ajuta la ameliorarea durerii. Daca este necesar, administrati medicamente fara prescriptie medicala pentru a va ajuta sa va tratati febra sau durerea: paracetamol, ibuprofen, naproxen, aspirina. Nu luati mai mult decat doza recomandata si nu luati un medicament daca ati avut o reactie alergica la acesta in trecut. Antibioticele sunt necesare daca intampinati o infectie a pielii la locul muscaturii. Asigurati-va ca urmati masurile de precautie pentru medicatie fara prescriptie medicala.
Boli asociate

BOALA LYME – este cauzata de o bacterie si este si ea transmisa prin muscatura de capusa. Se mai numeste si borelioza. Se transmite numai daca capusele sunt infectate. Boala Lyme se intalneste cel mai des in Europa, in America de Nord si Asia.

Simptomele tipice includ febra, dureri de cap, oboseala, slabiciune, eruptie la nivelul pielii. Aceasta eruptie apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate. Eruptia apare in decurs de 3-30 de zile de la muscatura.

Aceasta boala se poate trata cu ajutorul antibioticelor, dupa cum stabileste medicul. Netratata, aceasta se raspandeste la nivelul inimii si al sistemului nervos central.
Preventie si profilaxie

Prevenirea muscaturilor este cea mai buna cale de a evita o boala transmisibila. Purtati maneci lungi si pantaloni lungi atunci cand va plimbati in padure sau in zonele cu iarba unde sunt comune capusele. Folositi spray-uri impotriva insectelor; acestea se gasesc in farmacii. Evitati locurile unde stiti ca s-ar putea gasi capuse.

Produse recomandate
Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.