Publicat Joi, 14 Martie 2019
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au pus accent pe igiena dentara. Daca babilonienii si egiptenii isi curatau dantura mestecand crengute, mai tarziu a aparut si prima periuta de dinti special conceputa. In China, in anii 1400, oamenii se bucurau de avantajele primului dispozitiv de acest gen. In urmatoarele secole, periuta de dinti a fost imbunatatita, pentru ca in 1900 sa fie produsa in masa in America. Periuta de dinti electrica a aparut pentru prima data sub forma de prototip in 1954 in Elvetia, pentru ca acum sa fie folosita pe scara larga oriunde in lume.
Alegerea unei periute de dinti este de cele mai multe ori o provocare pentru pacientii care doresc sa aiba un zambet frumos si dinti curati. Pana nu demult, periuta de dinti clasica era singura optiune prezenta pe piata in materie de articole pentru igiena orala. Acum, pacientii au posibilitatea de a opta fie pentru periuta de dinti manuala, fie pentru cea electrica. Utilizarea periutei potrivite pentru curatarea danturii este foarte importanta, insa si obiceiurile zilnice influenteaza igiena orala.
Studiile arata ca periuta de dinti electrica ofera o curatare mai eficienta a danturii, comparativ cu periuta de dinti manuala. De astfel, specialistii Minifarm recomanda pacientilor sa foloseasca o periuta de dinti electrica deoarece este foarte usor de folosit, ajunge in locuri greu accesibile, timpul de periere este mult mai scurt, iar senzatia de prospetime se va pastra mai mult timp.
Unele periute de dinti electrice au chiar un senzor de presiune care avertizeaza pacientul daca apasa prea tare. In plus, pacientii care poarta aparat dentar trebuie sa acorde o mai mare importanta folosirii periutei de dinti electrice, datorita avantajelor pe care le ofera la curatarea dintilor.
In ceea ce priveste dezavantajele periutei de dinti electrice, se poate vorbi despre un pret mult mai ridicat comparativ cu cel al periutei de dinti manuale, necesitatea de a incarca sau inlocui periodic bateriile, precum si capul de periere.
Variantele clasice sunt ideale pentru toate categoriile de varsta, pentru persoane din toate categoriile sociale, fiind accesibile ca si pret si simplu de folosit. Periuta de dinti manuala nu necesita baterii, este mai subtire, mai usor de transportat si nu necesita altceva decat o carcasa sau o husa din plastic pentru depozitare.
Pe de alta parte, la capitolul dezavantaje, periuta de dinti manuala trebuie schimbata destul de des, nu ofera curatare deplina a zonelor mai greu accesibile ale cavitatii bucale si, din aceasta cauza, cei care o utilizeaza pot dezvolta carii si placa bacteriana.
Sunt si persoane care folosesc atat periuta de dinti manuala, cat si cea electrica, combinand avantajele celor doua. Spre exemplu, o data pe zi efectueaza un periaj mai accentuat si mai profund cu periuta de dinti eletrica, iar o data sau de doua ori zilnic folosesc periuta de dinti manuala.