Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

Trecerea de la iarnă la primăvară: despre astenie, vitamine și factori de protecție solară

Publicat Vineri, 26 Aprilie 2024

Trecerea de la iarnă la primăvară: despre astenie, vitamine și factori de protecție solară

Pe măsură ce iarna face loc primăverii, corpul nostru experimentează transformări  semnificative. Schimbările de temperatură, lumina soarelui și durata zilei ne pot afecta starea, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.  

Acest articol vine în sprijinul fiecărui membru al familiei, aducând informații prețioase despre adaptarea la schimbări. Informația se concentrează pe modalități de combatere a asteniei, pe menținerea nivelului optim de vitamine și minerale în organism și pe înțelegerea importanței folosirii produselor cu factor de protecție solară pentru sănătatea pielii.  

Înțelegerea conceptului de astenie de primăvară  

 

Astenia, identificată drept oboseală de primăvară este o afecțiune caracterizată printr-un sentiment de slăbiciune generală și o lipsă acută de energie. Este deosebit de prezentă, pe măsură ce trecem de la zilele de iarnă reci și întunecate la zile mai însorite și lungi, specifice primăverii. Simptomele pot include oboseală, iritabilitate și scăderea capacității de concentrare. 

Remedii pentru combaterea asteniei 

● Adulți 

Se recomandă o alimentatie echilibrată,  bogată în magneziu și fier. Luați în considerare suplimentele dacă aportul alimentar este insuficient. Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a crește nivelul de energie. 

● Adolescenți 

Rutina somnului și activitățile fizice sunt recomandate. Adolescenții se confruntă adesea cu tulburări de somn în perioada de tranziție de la iarnă la primăvară, acest lucru, afectându-le starea de spirit și energia. 

● Copii 

Asigurați-vă că cei mici se odihnesc suficient și că au parte de cât mai multe activități în aer liber, pentru o adaptare cât mai ușoară la schimbările generate de primăvară.  

 

Vitamine de sezon recomandate 

Perioada de tranziție de la iarnă la primăvară poate afecta și sistemul imunitar, de aceea se recomandă administrarea de vitamine pentru a spori nivelul de energie și rezistența organismului. 

Vitamina D: se recomandă tuturor membrilor familiei după lunile de iarnă. Expunerea la soare este cea mai bună sursă de vitamina D, dar pot fi necesare suplimente, acolo unde lumina soarelui nu este suficientă. 

Vitamina B: susține aportul energetic. Alimente precum cerealele integrale, carnea, ouăle și lactatele sunt surse excelente de vitamina B. Suplimentele de B12 ar putea fi de mare ajutor, în special acelora care sunt vegetarieni sau vegani. 

Vitamina C: susține sistemul imunitar si poate ajuta la combaterea alergiilor de primăvară. Citricele, căpșunile și ardeiul gras sunt surse bogate de vitamina C. 

Protecția solară și sănătatea pielii  

Importanța protecției solare nu poate fi neglijată pe măsură ce zilele devin mai lungi și expunerea la soare crește. 

● Adulți si adolescenți  

Utilizați produse cu factor de protecție cu spectru larg de cel puțin SPF 30. Reaplicați la fiecare două ore când sunteți în aer liber, chiar și în zilele înnorate. 

● Copii  

Optați pentru creme de protecție solară pe bază de minerale, concepute pentru pielea sensibilă. Asigurați-vă că cei mici poartă îmbrăcăminte adecvată și pălării care protejează atunci când se joacă afară. 

● Bebeluși  

Feriți sugarii de razele soarelui și îmbrăcați-i cu haine care îi protejează. Utilizați produse  cu protecție solară specifică bebelușilor pe zonele mici de piele expusă la soare. 

Recomandări privind dieta  

Includeți în alimentație acele alimente care stimulează producția de energie și mențineți o dietă echilibrată în familie.  

 

● Salate și verdețuri: sunt bogate în vitamine și minerale, ajută la combaterea oboselii și sporesc starea generală de bine.  

● Proteine ​​slabe: esențiale pentru menținerea nivelului de energie. Includeți în alimentație: pește, pui, fasole și linte. 

● Hidratarea: suplimentați consumul de apă pentru a ajuta la tranziția de la lunile uscate de iarnă. Ceaiurile din plante și fructele bogate în apă, cum ar fi pepenele, pot contribui, de asemenea, la hidratare. 

Concluzii 

Perioada de tranziție de la iarnă la primăvară, aduce un suflu nou întregului organism și ne pregătește pentru lunile calde de vară. Înțelegând nevoile unice ale fiecărui membru al familiei, de la sugari la adulți, putem asigura o tranziție lină și sănătoasă.  

O abordare holistică ce combină alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și îngrijirea adecvată a pielii, poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate pe perioada schimbărilor sezoniere.  

 

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.