Publicat Vineri, 26 Aprilie 2024
Pe măsură ce iarna face loc primăverii, corpul nostru experimentează transformări semnificative. Schimbările de temperatură, lumina soarelui și durata zilei ne pot afecta starea, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Acest articol vine în sprijinul fiecărui membru al familiei, aducând informații prețioase despre adaptarea la schimbări. Informația se concentrează pe modalități de combatere a asteniei, pe menținerea nivelului optim de vitamine și minerale în organism și pe înțelegerea importanței folosirii produselor cu factor de protecție solară pentru sănătatea pielii.
Astenia, identificată drept oboseală de primăvară este o afecțiune caracterizată printr-un sentiment de slăbiciune generală și o lipsă acută de energie. Este deosebit de prezentă, pe măsură ce trecem de la zilele de iarnă reci și întunecate la zile mai însorite și lungi, specifice primăverii. Simptomele pot include oboseală, iritabilitate și scăderea capacității de concentrare.
Remedii pentru combaterea asteniei
● Adulți
Se recomandă o alimentatie echilibrată, bogată în magneziu și fier. Luați în considerare suplimentele dacă aportul alimentar este insuficient. Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a crește nivelul de energie.
● Adolescenți
Rutina somnului și activitățile fizice sunt recomandate. Adolescenții se confruntă adesea cu tulburări de somn în perioada de tranziție de la iarnă la primăvară, acest lucru, afectându-le starea de spirit și energia.
● Copii
Asigurați-vă că cei mici se odihnesc suficient și că au parte de cât mai multe activități în aer liber, pentru o adaptare cât mai ușoară la schimbările generate de primăvară.
Perioada de tranziție de la iarnă la primăvară poate afecta și sistemul imunitar, de aceea se recomandă administrarea de vitamine pentru a spori nivelul de energie și rezistența organismului.
● Vitamina D: se recomandă tuturor membrilor familiei după lunile de iarnă. Expunerea la soare este cea mai bună sursă de vitamina D, dar pot fi necesare suplimente, acolo unde lumina soarelui nu este suficientă.
● Vitamina B: susține aportul energetic. Alimente precum cerealele integrale, carnea, ouăle și lactatele sunt surse excelente de vitamina B. Suplimentele de B12 ar putea fi de mare ajutor, în special acelora care sunt vegetarieni sau vegani.
● Vitamina C: susține sistemul imunitar si poate ajuta la combaterea alergiilor de primăvară. Citricele, căpșunile și ardeiul gras sunt surse bogate de vitamina C.
Importanța protecției solare nu poate fi neglijată pe măsură ce zilele devin mai lungi și expunerea la soare crește.
● Adulți si adolescenți
Utilizați produse cu factor de protecție cu spectru larg de cel puțin SPF 30. Reaplicați la fiecare două ore când sunteți în aer liber, chiar și în zilele înnorate.
● Copii
Optați pentru creme de protecție solară pe bază de minerale, concepute pentru pielea sensibilă. Asigurați-vă că cei mici poartă îmbrăcăminte adecvată și pălării care protejează atunci când se joacă afară.
● Bebeluși
Feriți sugarii de razele soarelui și îmbrăcați-i cu haine care îi protejează. Utilizați produse cu protecție solară specifică bebelușilor pe zonele mici de piele expusă la soare.
Includeți în alimentație acele alimente care stimulează producția de energie și mențineți o dietă echilibrată în familie.
● Salate și verdețuri: sunt bogate în vitamine și minerale, ajută la combaterea oboselii și sporesc starea generală de bine.
● Proteine slabe: esențiale pentru menținerea nivelului de energie. Includeți în alimentație: pește, pui, fasole și linte.
● Hidratarea: suplimentați consumul de apă pentru a ajuta la tranziția de la lunile uscate de iarnă. Ceaiurile din plante și fructele bogate în apă, cum ar fi pepenele, pot contribui, de asemenea, la hidratare.
Perioada de tranziție de la iarnă la primăvară, aduce un suflu nou întregului organism și ne pregătește pentru lunile calde de vară. Înțelegând nevoile unice ale fiecărui membru al familiei, de la sugari la adulți, putem asigura o tranziție lină și sănătoasă.
O abordare holistică ce combină alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și îngrijirea adecvată a pielii, poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate pe perioada schimbărilor sezoniere.