Publicat Luni, 22 Martie 2021
Cuvantul vitamine provine din latinescul "vita" care inseamna "viata". Termenul de "vitamina" a fost folosit pentru prima data de biochimistul Kazimierz Funk in 1912. Vitaminele sunt compusi organici cu structura si rol foarte variate in organism,lipsa lor poate duce la carente. Majoritatea vitaminelor nu sunt sintetizate de organism,deci ele trebuie obtinute din alimentatie sau suplimente.
Necesarul de vitamine variaza in functie de mai multi factori:
Vitaminele se clasifica in liposolubile (vitamina A,D,E,K), adica se dizolva in grasimi si se elimina cu materiile fecale si in vitamine hidrosolubile (complex B, vitamina C), adica se dizolva in apa si se elimina pe cale urinara.
Vitamina A este necesara pentru vedere si piele.
Vitamina D este indispensabila sistemului osos,muscular,articular,imunitar. Majoritatea vitaminei D necesara metabolismului se formeaza in pielea expusa la soare prin transformarea 7-dehidrocolesterolului in colecalciferol.
Vitamina E are rol antioxidant, protejeaza ficatul,ajuta la cicatrizarea ranilor, mentine sanatatea vaselor de sange.
Vitamina K ajuta la coagularea sangelui. Persoanele cu lipsa de vitamina K pot sa se invinateasca mai des decat cele care nu au aceasta carenta.
Vitamina B1 (tiamina) ajuta la functionarea sistemului nervos(stratul exterior al neuronilor contine tiamina), este benefica in stari depresive.
Vitamina B3 (niacina,vitamina PP) ajuta la tratarea afectiunilor cutanate,ajuta la procesarea grasimilor din organism, transformandu-le in energie.
Vitamina B6 (piridoxina) contribuie la crearea de neurotransmitatori, cum ar fi serotonina si dopamina(regleaza starea de spirit), ajuta organismul sa produca melatonina, hormonul care regleaza ceasul biologic si somnul. Trateaza anxietatea,depresia si starea de iritabiltate.
Vitamina B9 (acid folic) ajuta sistemul nervos si osos al fatului, imbunatateste fertilitatea, reduce riscul de infarct miocardic.
Vitamina B12 (cobalamina) sustine functionarea normala a sistemului nervos,imunitar,reduce oboseala si extenuarea,previne anemia, protejeaza inima. Persoanele varstnice si veganii sunt afectati in mod special de deficitul de vitamina B 12.
Vitamina C (acid ascorbic) eficienta in cicatrizarea si vindecarea ranilor, are rol protector impotriva bolilor infectioase, previne aparitia astmului si alergiilor,are efect antioxidant,reduce nivelul de acid uric din sange, ajuta la absorbtia fierului, sprijina productia de colagen. Dupa varsta de 25 de ani sinteza colagenului in organism incepe sa scada si acesta ne asigura sanatatea pielii,oaselor si articulatiilor, deci este important sa crestem aceasta sinteza de colagen si prin consumul de vitamina C.
Deficitul de vitamine poate aparea in diverse situatii precum: alimentatie incorecta sau dezechilibrata nutritional,prelucrarea termica a alimentelor,diverse boli(hepatobiliare,diabet zaharat,hipertensiune,boli auto imune). In aceste cazuri vitaminele din suplimente ne aduc aportul necesar pentru prevenirea carentelor si pentru a ne putea bucura sanatosi de activitatile de zi cu zi.
În farmaciile Minifarm îti suntem alaturi, în permanenta, prin oferirea unei game largi de produse, consiliere de frumusete, oferirea de terapii alternative si produse homeopate, dar si eliberarea de retete gratuite si compensate. Când ai nevoie sfaturi si recomandari profesioniste vrem sa stii ca la Minifarm vei gasi pe cineva pregatit sa te ajute. Suntem o companie cu capital 100% românesc, ce formeaza un lant de peste 80 de farmacii pozitionate în zona de Sud-Est a tarii si adaptate nevoilor pacientilor nostri.