Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

De ce îndepărtarea machiajului înainte de culcare este crucială pentru sănătatea pielii?

Publicat Vineri, 26 Aprilie 2024

De ce îndepărtarea machiajului înainte de culcare este crucială pentru sănătatea pielii?

Un somn bun este esențial, nu doar pentru reîncărcarea corpului cu energie ci și pentru asigurarea sănătății și vitalității pielii. Noaptea este momentul în care pielea ta trece printr-un proces natural de regenerare, reparându-se în urma stresului la care a fost supusă în timpul zilei. Cu toate acestea, dacă mergi la culcare fără a îndepărta machiajul, îți supui pielea unui mare dezavantaj.

Iată care sunt principalele motive pentru care îndepărtarea machiajului ar trebui să fie o parte indispensabilă a rutinei tale nocturne:

Înainte însă, de a aprofunda acest subiect este nevoie sa înțelegi prin ce cicluri de transformare trece pielea ta pe parcursul nopții. În timpul nopții, pielea se recuperează de pe urma expunerii la razele UV, poluare și alți factori de stres din mediu. În timpul acestui proces, permeabilitatea pielii crește, permițând o mai bună absorbție a produselor de îngrijire.

Din acest motiv, machiajul poate obstrucționa acest proces natural prin înfundarea porilor, ceea ce duce la acnee, aspect mat și îmbătrânire prematură.

Consecințele neglijării îndepărtării machiajului sunt nenumărate, începând de la acnee și pori înfundați, îmbătrânirea prematură a tenului, iritarea și inflamația pielii, dar și posibilele infecții la nivelul ochilor. 

Porii înfundați și acneea

Machiajul acționează ca o barieră asupra pielii, captând celulele moarte, bacteriile și sebumul. Acest lucru poate duce la pori măriți, puncte negre și erupții.

Îmbătrânirea prematură

Produsele cosmetice pot conține substanțe care generează radicali liberi care descompun colagenul și elastina, ducând  în timp, la linii fine și riduri.

Iritarea și inflamația pielii

Ingredientele conținute de produsele de  machiaj pot irita pielea provocând astfel roșeață, sensibilitate și reactii alergice.

Infecții oculare

Machiajul ochilor, dacă nu este îndepărtat, poate duce la infecții precum conjunctivită, dar și la deteriorarea genelor.

Din aceste motive, este esențial să ai o rutină a demachierii în fiecare seară. 

Abordarea unei rutine de îngrijire a pielii pe timp de noapte, inclusiv îndepărtarea machiajului, poate părea un proces obositor. Cu toate acestea, prin adăugarea acestui nou obicei, la unul existent – o metodă inspirată de conceptul lui James Clear de "Obiceiuri Atomice" – devine mult mai ușor. 

De exemplu, poți lega rutina de îndepărtare a machiajului de o altă rutină obișnuită, cum ar fi se exemplu, spălatul pe dinți. Această metodă, cunoscută sub denumirea de “stivuirea obiceiurilor”, transformă întreg procesul, într-o parte naturală a serii.

Rutină recomandată pentru îngrijirea pielii  pe timp de noapte:

Demachiere: Folosește un demachiant delicat, potrivit tipului tău de piele. Apa micelară, balsamurile de curățare sau produsele de îndepărtare pe bază de ulei sunt alegeri excelente pentru dizolvarea eficientă a machiajului, fără a freca dur pielea. 

Curățare: Continuă cu un produs de curățare delicat pentru a îndepărta urmele de machiaj și impuritățile. Asigură-te că pielea ta este curată și pregătită să absoarbă produsele de îngrijire a pielii.

Tonifiere: Aplică un toner calmant pentru a echilibra pH-ul pielii și pentru a hidrata corect tenul. Acest pas te poate ajuta să elimini eventuale urme rămase din machiaj sau resturile de demachiant. 

Tratament și hidratare: Aplică orice tip de tratament hidratant, ser sau cremă de noapte. Noaptea este ideală pentru produsele cu ingrediente active, cum ar fi retinolii sau peptidele, deoarece acestea funcționează cel mai bine fără expunere la razele UV.

Alegerea produselor potrivite de îngrijire a pielii este esențială pentru îndepărtarea eficientă a machiajului și pentru sănătatea pielii. 

Caută produse potrivite pentru tipul tău de ten, adaptate stilului tău de viață. Opțiunile non-comedogenice, hipoalergenice și fără parfum sunt, în general, sigure pentru majoritatea tipurilor de piele. Amintește-ți că scopul este de a-ți curăța și trata pielea cu blândețe!

În concluzie, îndepărtarea machiajului înainte de culcare este un pas mic, dar important, pentru menținerea unui ten sănătos și vibrant. Prin integrarea acestei preocupări  în rutina ta de noapte, nu numai că permiți pielii să respire și să se regenereze în mod natural, ci și previi o multitudine de posibile probleme ale pielii. 

Îmbrățișează obiceiul de a te demachia înainte de a merge la somn. Este un act simplu ce ține de grija față de tine, care îți asigură calea spre un ten mai sănătos si mai fericit.

Explorează selecția noastră de produse demachiante și de îngrijire a tenului, adaptate nevoilor tale și începe-ți călătoria spre o piele mai sănătoasă din acest moment. 

 

 

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.