Cosul meu de cumparaturi
Cauta un produs

4 Aprilie - Ziua Vitaminei C

Publicat Miercuri, 4 Aprilie 2018

4 Aprilie - Ziua Vitaminei C

Vitamina C este un nutrient esential vietii, solubil în apa, implicat în productia de glucocorticosteroizi si de anumiti neurotransmitatori (substante care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic si al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, în reactii imunologice, care faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv.

Nevoia de a include plante proaspete sau carne cruda în alimentatie pentru a preveni bolile a fost cunoscuta înca din antichitate. Popoarele native care traiau în zonele marginale au adaugat aceasta în stiinta medicinei lor. De exemplu, infuzia de ace de molid era utilizata în zonele temperate, sau de frunze ale copacilor rezistenti la seceta din zonele desertice. În 1536, exploratorul francez Jacques Cartier, studiind fluviul Sf. Laurentiu, a folosit cunostintele localnicilor pentru a salva vietile echipajului sau, care murea de scorbut. A fiert ace de tuia pentru a face ceai, care, s-a dovedit mai târziu, continea 50 mg de vitamina C la 100 grame.

În expeditia din 1497 condusa de Vasco de Gama, efectele curative ale citricelor erau deja cunoscute. Portughezii au plantat pomi fructiferi si alte plante comestibile în insula Sfânta Elena, pe atunci un important punct de oprire în calatoriile de întoarcere din Asia, pentru ca suferinzii de scorbut, dar si de alte afectiuni, sa se poata reface.

Fructele citrice (lamâie verde, lamâie, portocala, grepfrut), tomatele si cartofii sunt surse comune si foarte bune de vitamina C. Alte alimente care sunt bune surse de vitamina C includ papaya, broccoli, varza de Bruxelles, coacaze, capsuni, conopida, spanac, pepene galben si kiwi. De asemenea, merisoarele si ardeii iuti sunt surse bogate în vitamina C.

Cantitatea de vitamina C din alimente provenite din plante depind de:

  • varietatea exacta a plantei,
  • conditiile solului
  • climatul în care s-a dezvoltat,
  • perioada de timp dintre recoltare si consumare,
  • conditiile de pastrare,
  • metoda de preparare. Gatitul în general, se presupune, distruge vitamina C - vedeti sectiunea despre Prepararea alimentelor.

Cum sa sarbatorim Ziua Vitaminei C

Cea mai buna modalitate de a sarbatori Ziua Vitaminei C este sa ramâi sanatos, iar aceasta vitamina te poate ajuta în privinta aceasta!

Vitamina C este necesara pentru o buna stare de sanatate si bunastare generala, dar adevarul nefericit este ca nu toata lumea are timpul sa acorde o atentie deosebita asupra a ceea ce manânca si cât de multe grame sau miligrame de substanta consuma zilnic. Cresterea drastica a popularitatii preparatelor la microunde a determinat o dieta mult mai putin sanatoasa a oamenilor în ultimii ani, precum si faptul ca multi oameni lucreaza mai mult timp decât oricând si nu au timp sau energie sa gateasca pentru ei si pentru familiile lor o masa bine echilibrata, în fiecare zi.

Profitati de Ziua Vitaminei C pentru a va face corpului vostru o mare favoare!

Sfaturile, articolele si orice alte informatii din domeniul farmacie / sanatate publicate pe minifarmonline.ro au scop pur informativ si strict educational. Ele nu pot inlocui, sub nicio forma, consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale de specialitate. Inainte de a lua orice decizie referitoare la sanatatea ta, iti recomandam sa consulti medicul de familie sau medicul specialist.